19. januara
30

Predstava "Ljubavna pisma Staljinu" u režiji Saše Broz gostuje u Centru za kulturu Sarajevo

Klix.ba
Na teatarskoj sceni Jelićeva će u subotu, 19. januara , biti izvedena predstava "Ljubavna pisma Staljinu" koju je prema tekstu špoanskog dramaturga Juana Mayorge režirala Saša Broz.

Riječ je o historijskoj fikciji koja je inspirirana crticom iz stvarnog života njenih protagonista - jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Radnja predstave smještena je u tridesete godina prošlog stoljeća. Mihailu Bulgakovu, piscu legendarnog romana "Majstor i Margarita", zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela. Obraća se Staljinu o kojemu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Bulgakov jednog dana dobija potpuno neočekivan telefonski poziv. Na telefonu je Staljin.

Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz lični sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada kao i danas.

Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.

Uloge u predstavi ostvarili su Franjo Dijak, Anastasija Jankovska i Marko Torjanac.

Režiju potpisuje Saša Broz, a pomoćnik rediteljice i scenograf je Marko Torjanac.

Cijena ulaznice za predstavu je 10 KM. Ulaznice možete kupiti na biletarnici JU Centra kulture i mladih Općine Centar (ulica Jelića br. 1) od 9 do 22 sata. Dodatne informacije i rezervacije možete dobiti pozivom na broj telefona +387 33 232 595 i li pronaći na web stranici Centra za kulturu.