Kultura
0

Predstava "Lemkinova kuća" u okviru Međunarodne konferencije o genocidu

FENA
U okviru VII bijenalne međunarodne naučne konferencije posvećene genocidu, koja će se održati u Sarajevu od 9. do 13. jula, Kamerni teatar 55 izvest će predstavu "Lemkinova kuća" koju je prema tekstu američke spisateljice Ceathrin Filloux režirao dr. Jim Mirrione.

Naučnu konferenciju organizirali su Međunarodna asocijacija istraživača genocida (IAGS) iz Vašingtona i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

"Lemkinova kuća" je priča o poljskom advokatu Raphaelu Lemkinu čija je porodica pobijena u holokaustu, a koji je zaslužan za uvođenje definicije genocida. Svoj je život posvetio ubjeđivanju SAD-a da ga proglase međunarodnim zločinom.

Lemkin je umro 1959. godine, a kada je SAD konačno potpisao njegov zakon 1988., kao tek 98. zemlja potpisnica, dogodila su se još dva genocida - u Ruandi i Bosni i Hercegovini.

Svjetska praizvedba ovog komada održana je upravo u Kamernom teatru 55 u sezoni 2004./2005., da bi tek godinu dana poslije bio izveden i na čuvenom Broadweyu.

U predstavi igraju Emir Hadžihafizbegović, Sadžida Šetić, Nensy Abdel-Sakhi, Mehmed Porča, Alija Aljović i Ravijojla Jovančić-Lešić.

Predstava će biti izvedena 12. jula u Narodnom pozorištu u 21.00 sat, najavljeno je iz Kamernog teatra 55.