30. novembra
7

Predstava "Kralj Lear" na jubilarnom 15. Međunarodnom festivalu glumca - Nikšić 2018

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
U petak, 30. novembra, Drama Narodnog pozorišta Sarajevo učestvovat će na jubilarnom 15. Međunarodnom festivalu glumca - Nikšić 2018 u Crnoj Gori.

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo predstavit će se izvedbom Shakespeareovog "Kralja Leara" u režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree.

U ulozi kralja Leara pojavljuje se Izudin Bajrović, prvak Drame NPS, a u ostalim ulogama nikšićka publika imat će priliku vidjeti igru Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković. Za ulogu Leara Bajrović je nagrađen na Festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru nagradom "Zoranov brk".

"Predstava 'Kralj Lear' istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na Međunarodnom festivalu glumaca koji će trajati od 26. novembra do 2. decembra bit će izvedno sedam predstava - šest u konkurenciji za nagrade, a jedna predstava će biti izvedena u čast nagrađenih na zatvaranju ove internacionalne smotre glume.

U takmičarskom dijelu programa nastupit će vodeće teatarske kuće iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Nakon izvođenja svake predstave bit će organizovan okrugli sto kritike. Predstava "Kralj Lear" Narodnog pozorišta Sarajevo nastala je u koprodukciji sa pozorišnim festivalom MESS.