Jubilarno izdanje
2

Predstava "Konstelacije" podigla zavjesu TKT Festa u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pozorišno-dokumentarom izložbom "15 godina festivalske čarolije" autora Srđana Vukadinovića, a potom i izvedbom predstave "Konstelacije" beogradskog Ateljea 212 večeras su u Tuzli otvoreni 15. po redu Dani akademskog teatra - TKT Fest.

Postavka "15 godina festivalske čarolije" autora Srđana Vukadinovića donosi kombinaciju dokumentarog materijala, primarnog sadržaja i specifičnosti sa teatrografijama.

"Petnaest godina je nešto što je neminovna historija festivalskog sistema i pozorišnog života u Bosni i Hercegovini. Za to vrijeme je formirano i konstituisano svojevrsno pozorišno-festivalsko biće TKT Festa kojeg čini jedan veliki broj predstava, protagonista, reditelja, scenografa i mnoštvo autora", kazao je Vukadinović.

Inače, TKT Fest se organizira u povodu Svjetskog dana teatra, a tim povodom je na tuzlanskim daskama koje život znače pročitana i međunarodna poruka koju je ove godine napisala francuska filmska i pozorišna glumica Isabelle Hupport.

U poruci se, između ostalog navodi: "Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon, dijalog, odsustvo mržnje i ima važnost u društvu u kojem živimo, prijateljstvo među narodima, prijateljstvo gledalaca i glumaca."

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare u Tuzli pod čijim okriljem se i održava TKT Fest Vlado Kerošević ističe da je ovaj festival proteklih godina ostvario vrlo zanimljivu misiju u društvu.

"Mi ove godine nismo radili našu produkciju, jer smo željeli da TKT Fest sadržajno, idejno i estetski posvetimo našim prijateljima i gostima. Ubjeđen sam da će publika biti izuzetno zadovoljna što se sadržajem programa nudi. Prije svega riječ je o izuzetno važnim i različitim stilsko-žanrovskim utemeljenjima predstava sa različitim pristupima u idejno-estetskom i istraživačkom smislu", istakao je Kerošević.

Prve festivalske noći publika je imala priliku uživati u ostvarenju "Konstelacije" koje je nastalo u produkciji Ateljea 212 iz Beograda u režiji Saše Milavić Dejvis, po tekstu savremenog engleskog pisca Nicka Paynea.

Komad je premijerno izveden 2012. godine u Royal Courtu u Londonu i za kratko vrijeme je postigao veliki uspjeh.

Nick Payne je najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodjeljuje Evening Standard, a komad je postavljen na Broadwayu i stekao je svjetsku slavu. Do sada je postavljen u Francuskoj, Njemačkoj, Novom Zelandu, Kanadi, Italiji, Brazilu, Danskoj, Španiji, Grčkoj...

Zavjesa na ovogodišnji TKT Fest bit će spuštena u utorak, 4. aprila ove godine proglašenjem najbolje predstave po ocjeni publike.