Kultura
0

Predstava "Kokoš" na sceni BNP Zenica i Sarajevskog ratnog teatra

Klix.ba
U srijedu, 13. maja u 20 sati, publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku pogledati predstavu "Kokoš" u režiji Selme Spahić.

Predstava se izvodi u sklopu programa Modul Memorije 2015, posljedni put u ovoj sezoni, a pored SARTR-a, predstava gostuje na daskama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u ponedjeljak 11. maja u sklopu XIV Festivala bh. drame.

Ova predstava predstavlja dio triologije "Stoljeće jedne porodice" koja je nastala u produkciji Festivala MESS, BITEF-a i ZeKaeM-a u partnerstvu sa Sarajevskim Ratnim Teatrom SARTR.

"Od Prvog i Drugog svjetskog rata, pa do ratova 90-tih, istorija 20. i 21. stoljeća na prostoru popularno zvanom 'Balkan', često se svodi na dvije vremenske odrednice – ratno i postratno doba. U svakom postratnom periodu, znanom i kao mir, česte su tendencije revidiranja povijesti i relativiziranja uzroka i posljedica rata. Danas, kada već uveliko živimo neoliberalni kapitalizam, u kojem se historija često postmodernistički svodi samo na ličnu interpretaciju događaja, postaje važnije nego ikad reći istinu. Našu istinu", riječi su autora predstave Bojane Vidosavljević, Adnana Lugonića i Darija Bevande.

U predstavi igraju Jelena Kordić-Kuret, Filip Eldan, Nikša Eldan i Alban Ukaj.

Broj mjesta za predstavu je ograničen, a ulaznice u SARTR-u se mogu rezervisati na sl. brojeve telefona – 033-664-070 ili 064-4-168-148.