|

Predstava koja ujedinjuje balkanski kulturni prostor

Predstava koja ujedinjuje balkanski kulturni prostor
0
S
Sarajevo-x.com
2.12.2009. u 12:03
0
komentara
0

dijeljenja
Predstava koja ujedinjuje balkanski kulturni prostor Dino Mustafić
U okviru Beogradskog samita mladih u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda, u petak, 4. decembra 2009. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Beograd bit će odigrana predstava "General mrtve vojske“ u režiji Dine Mustafića u izvedbi Albanskog teatra iz Skoplja.
Predstava zasnovana na romanu albanskog književnika Ismaila Kadarea govori o ratu, nadi i prijeko potrebnoj vjeri da se prekine crna nit neprijateljstva i krvoprolića na Balkanu. Ovo je prvo gostovanje Albanskog teatra u Beogradu nakon 1979. godine.

"Mislim da se radi o važnom teatarskom i umjetničkom gostovanju, ali i kulturnom povezivanju balkanskih prostora, jer je zastrašujuća činjenica da renomirani Albanski teatar nije gostovao tri decenije u svom susjedstvu, u Beogradu. Vjerujem da će ova antiratna predstava otvoriti prostor za dijalog mladih Balkana, kao generacije novog optimizma koja neće zazirati od suočenja sa prošlošću, ali će biti okrenuta i budućnosti", izjavio je povodom ovog gostovanja reditelj Dino Mustafić.

Predstava "General mrtve vojske" premijerno je postavljena na sceni Albanskog teatra u Skoplju u septembru 2009.

U predstavi igraju: Bajrush Mjaku, Xhevdet Jashari, Adem Karaga, Vebi Qerimi, Musherefe Llozani, Adrian Aziri, Valon Ademi – Valoni, Merlinda Saiti, Genci Mirzo, Sabedin Selmani, Teuta Ajdini – Jegeni, Amernis Nokshiqi – Jovanovska, Zarie Jonuzi, Fisnik Zeqiri, Blerim Dardhishta, Visar Etemi, Emine Kadriu, Drita Aliu i Hajrullah Ramizi.

Dramatizaciju teksta potpisuje Jeton Neziraj, za scenografiju je bio zadužen Dragutin Broz, kostime Blagoja Micevski, koreografiju Gjergj Prevazi, scensku dramaturgiju Željka Udovičić i Jeton Neziraj. Asistent režije je Besfort Idrizi, a scenografije Enes Deari, inspicijent Orhan Kadriu – Lani i šaptačica Turkene Jajaga.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.