Autobiografske priče
0

Predstava "Knjiga mojih života" 18. maja u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstava "Knjiga mojih života", rađena prema knjizi bh. književnika Aleksandra Hemona bit će odigrana na sceni Kamernog teatra 55 u petak, 18. maja, s početkom u 20 sati.

Zbirka autobiografskih eseja i toka misli Aleksandra Hemona, prekookeanskog Sarajlije iz Chicaga, govori o nevinosti odrastanja na ulicama Sarajeva, sazrijevanju i suočavanju sa svim hororima svakodnevnog života u Chicagu, u Americi – zemlji snova.

Hemon na neposredan način, gotovo rašomonski, govori o ratu, kroz priče svojih prijatelja, roditelja i poznanika, ali i putem svojih ličnih opservacija i opaski, sa strane, dotiče se srži mnogih stvari koje oni koji su i bili akteri i "izvođači ratnih radova"’, možda i nisu bili svjesni.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Režiju predstave ‘Knjiga mojih života’ potpisuje Sabrina Begović-Ćorić, dok dramatizaciju potpisuje Džejna Avdić.

"Ako bih morala opisati suštinu ovog komada, barem za većinu priča koje se spomenu, citirala bih Charlie Chaplina: 'Izbliza život je tragedija, ali na duge staze je komedija'. Slično je i sa ovim životom i životima svih nas, u momentu pomislimo da nam se ništa gore ne može desiti, međutim kada pogledamo sa otklonom, bude nam smiješno. Nova iskustva potiskuju stara, jedna bol nestaje, a nova nastaje. Slično je i sa srećom. Svaka nova je veća", rekla je Džejna.

Uloge u predstavi ostvarili su: Boris Ler, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.