{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava "Klanica pet" 7. maja na sceni SARTR-a

S
6.5.2010. u 06:20
0
0
Predstava "Klanica pet" 7. maja na sceni SARTR-a
0
Predstava "Klanica pet" 7. maja na sceni SARTR-a
Pozorišna predstava Klanica pet, u režiji Fahrudina Nuna Salihbegovića iz Londona i u produkciji međunarodne umjetničke platforme SET (Beograd‐London‐Amsterdam) nastupit će 7. maja na sceni teatra SARTR sa početkom u 20 sati.
Ovo izvođenje najavljuje se kao digitalni totalni teatar, jer osim klasičnog verbalnog teatra ima elemente plesnog, dokumentarnog i video teatra, a novina je upotreba interaktivnog softvera i digitalne tehnologije, koja omogućava da neki elementi predstave budu pod kontrolom glumca ili reditelja koji je ujedno i glavni inžinjer tokom izvođenja.

Predstava je rađena po istoimenom kultnom romanu Kurta Vonegata i opisuje čudnovat doživljaj Bilija Pilgrima, američkog vojnika zarobljenog u završnici Drugog svetskog u Nemačkoj, koji se, nakon što biva svjedok strahovitog razaranja Drezdena i iščaši iz vremena, doživljava da bude kidnapovan od strane vanzemljaca sa planete Tralfamador i potom, naučen na nelinearno doživljavanje vremena, posjećuje različite periode svog života. Priča o Biliju Pilgrimu je priča samog Kurta Vonegata koji je kao zarobljeni američki pješadinac preživio savezničko bombardovanje u Drezdenu, u kome je za jednu noć poginulo više od 130 hiljada ljudi.

Kroz žanrovski izmješani roman, koji ima elemente ratne epopeje, naučne fantastike i satire, Vonegat je stvorio poznato antiratno djelo i postao kultni pisac mnogih generacija od šezdesetih godina do danas. Ova pozorišna produkcija, "nastala u šizofrenom maniru, onako kako se rade predstave na planeti Tralfamador“, prva je svetska adaptacija romana objavljenog 1969. godine.

O mogućnostima upotrebe digitalne tehnologije u pozorištu reditelj i dramaturg "Klanice pet" održat će 8. maja master klas za studente sarajevskih akademija također u SARTR-u sa početkom u 11 sati.

Reditelj Fahrudin Nuno Salihbegović (Nova Varoš, 1964.) završio je studije teatra na DasArts akademiji u Amsterdamu i doktorirao je na režiji u digitalnom teatru na Brunelu u Londonu. Predaje digitalne medije naGreenwich univerzitetu u Londonu.

Kopredavač na master klasu bit će Tatjana Ljujić, doktorant na Cambridgeu na temi intermedijalnosti filma i literature.

Predstava i master klas dio su aktivnosti nedavno pokrenutog programa E761 – kooperacionog projekta saradnje organizacija iz Srbije i BiH na platformi za razvoj kreativnih industrija u regionu.

Predstava će biti titlovana na engleski jezik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: