Režija Selme Alispahić
12

Predstava kao krik upomoć: "Gidionov čvor" govori o gorućoj temi vršnjačkog nasilja

N. O.
Selma Alispahić (Foto: T. S./Klix.ba)
Selma Alispahić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ove srijede u Pozorištu mladih Sarajevo bit će održana premijera nove koprodukcijske predstave "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić, a uoči premijernog izvođenja rediteljica je poručila da je predstava krik i poziv da se govori o gorućem problemu vršnjačkog nasilja.
Radi se o novom projektu koji je realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja "Intermezzo", a koji će premijerno biti izveden u srijedu, 24. maja, s početkom u 20 sati. Reprizna izvođenja su zakazana za petak i subotu, 26. i 27. maja.

"Donosimo pred publiku jednu vrlo društveno odgovornu predstavu koja tematizira jedno od najaktuelnijih pitanja - nažalost kojima se bavimo zbog dešavanja u susjednoj zemlji. To je pitanje stasavanja mladih, pitanje kolika je tu odgovornost na školstvu, društvu u cjelini i među vršnjacima", kazao je dramaturg Adnan Lugonić.

"To je jedan čvor koji se kroz predstavu pokušava raspetljati. Ona ne nudi taj konačni odgovor u kojem možemo donijeti bilo koju vrstu definitivnog zaključka. To raspetljavanje čvora je ostavljeno publici da ga 'raspetljava i nakon predstave'", pojašnjava.

Adnan Lugonić (Foto: T. S./Klix.ba)
Adnan Lugonić (Foto: T. S./Klix.ba)

Predstavu trebaju jednako gledati i mladi prosvjetni radnici, kao i ostali koji nisu direktno upleteni. Najvažnije je da gledaju roditelji, prosvjetni radni i učenici - jer u tom trouglu možemo krenuti u raspetljavanje ovog čvora, istaknuli su autori.

"Da bi došli do toga - sve strane se moraju saslušati", poručuje Lugonić.

Džana Džanić tumači lik Heder, profesorice u srednjoj školi pred koju je stavljen nezahvalan zadatak da odgovori na pitanja učenika, a na kojih nema tako jednostavnih odgovora.

"Ova predstava nema namjeru da podučava, nego bismo željeli da nakon odgledane predstave svi zajedno i publika i autorski tim pokušamo da pronađemo neke bolje načine u odnosima s djecom, roditeljima, prijateljima. Mislim da je ona jedan vapaj, molba i molitva za bolje sutra", kazala je Džanić.

Džana Džanić (Foto: T. S./Klix.ba)
Džana Džanić (Foto: T. S./Klix.ba)

Selma Alispahić režira "Gidionov čvor", a ističe da je ova predstava i njena prva režija.

"Svaki glumac dođe u fazu svog života kada ima potrebu da kaže nešto sam, uz nekoliko saradnika. Gdje je osjetio unutrašnju potrebu da se izrazi. To nije ništa novo, u ostalom teatar jeste kolaboracija između reditelja i glumca. To je prirodna kombinacija", pojašnjava.

"Tekst sam dobila od svojih dugogodišnjih saradnika i prijatelja, Roberta Raponje i Katice Šubarić koja je za ulogu majke dobila nagradu Hrvatskog glumišta. Robert mi je poslao tekst i rekao ti ovo moraš da odigraš. Kada sam pročitala tekst, shvatila sam da je to tema koju baš ja moram da ispričam. Teme koje otvara mi ih svi u suštini živimo i vrlo često mislimo da su daleko od nas, a onda kad vam vršnjačko nasilje dođe blizu kućnog praga onda kažete da imate dužnost da i kao umjetnik i kao čovjek ne da progovorite, već da vrištite", ispričala je Alispahić.

Naglasila je i da su predstavu počeli raditi 5. aprila, prije ovih događaja u Beogradu, uz poruku da tema nije samo sad aktuelna: "To je gorući problem u našem društvu, nešto o čemu se jako puno šuti. Ona je krik, poziv da se o tome govori. Ona je namijenjena prvenstveno roditeljima i nastavnicima. Pokušali smo napraviti predstavu koja će potaknuti dijalog".

"Problemi vršnjačkog nasilja, odnosa roditelja, odgovornosti nastavnika, su vrlo često obavijeni velom šutnje. Ovo je poziv na suočavanje", zaključuje Selma.

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju: Selma Alispahić i Džana Džanić. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Karte za reprizna izvođenja su dostupne u prodaji od ponedjeljka, 22. maja. Prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim dan od 12 do 14 sati, te nedjeljom od 9 do 11 sati.