20. decembra
4

Predstava "Kamen" u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Na sceni Kamernog teatra 55, u četvrtak 20. decembra, bit će odigrana predstava "Kamen" s početkom u 20 sati.

"Kamen" , djelo poznatog njemačkog autora Mariusa von Mayenburga, na scenu Kamernog Teatra 55 postavio je Dino Mustafić, a u predstavi igraju Jasna Diklić, Dragan Jovičić, Gordana Boban, Zana Marjanović, Tatjana Šojić i Jelena Kordić.

Kamen je priča o sasvim običnoj porodici, u sasvim neobičnim vremenima. Tekst govori o laži koja se prenosi iz generacije u generaciju. Kamen, kao simbol te laži, ima značenje doma, kuće, otpora, krivnje – dramaturgija vremena mijenja mu značenje kroz komad. Postepeno se otkriva falsificiranje života pojedinca, odnosno porodice pritisnute okolnostima i političkim promjenama kojima su se pokušali prilagoditi.

Prema riječima reditelja Dine Mustafića, tekst predstave je veoma složen, emotivan i dirljiv, napisan fragmentarnom dramaturgijom i obuhvata period od nekoliko historijski značajnih godina. To je priča o odloženoj istini koja može biti veoma dramatična za generacije koje se s njom suočavaju. Predstava se bavi pitanjem metaforičke krivice onih koji ni za što nisu krivi i kao takva predstavlja jedno duboko intelektualno i angažirano teatarsko djelo.