|

Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" 4. decembra na sceni SARTR-a

Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" 4. decembra na sceni SARTR-a
130
E. Lj.
2.12.2019. u 10:55
1
komentara
130

dijeljenja
Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" 4. decembra na sceni SARTR-a
Nakon uspješnog gostovanja u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana, predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" će u srijedu, 4. decembra, s početkom u 20 sati biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra.
Režiju višestruko nagrađivane hit predstaveJedvanosimsoboakalomistobo" potpisuje Aleš Kurt, a scenarij su napisali Nejra Babić i Aleš Kurt.

"Pisati tekst o stanju u državi u kojoj već svi o tome pričaju, čitaju, pišu kolumne, raspravljaju, polemišu, svađaju se, šute, vrište, protestuju, odustaju od protesta, je ubacivanje mozga u bubanj veš mašine. Tema o kojima bi se moglo pisati je milon, apsurdnih situacija još više. Najzanimljiviji dio čitavog procesa prije pisanja je samo istraživanje, jer je to dovelo do nekih scena koje moja mašta nikada ne bi mogla ni izmisliti. Od Izvještaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice 'o odlivanju pameti i ogromnom finansijskom resursu koje iseljeništvo predstavlja za razvoj domovine' do ispovijesti žene koja je nakon poroda iz bolnice otpuštena kao muško, pa sve do spiska zvaničnih zanimanja u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazi i Direktor službe drugdje nerazvrstan", rekla je Babić.

Aleš Kurt kaže da je ova režija nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg."Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može", rekao je Kurt.

U predstavi igraju Maja Salkić, Belma Lizde, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anida Isanović. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Cijena ulaznica iznosi 10 KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na brojeve 033 664 070, 061 022 874 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice SARTR-a. Omogućen je popust za studente i penzionere.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...