|

Predstava "Identitluk" u nedjelju na repertoaru BKC-a Živinice

Predstava "Identitluk" u nedjelju na repertoaru BKC-a Živinice
73
L. K.
12.2.2020. u 09:36
1
komentara
73

dijeljenja
Predstava "Identitluk" u nedjelju na repertoaru BKC-a Živinice
Predstava "Identitluk", nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru, u nedjelju (16. februara), s početkom u 19:30 sati, biće odigrana na Velikoj sceni BKC-a Živinice.
Predstava je nastala po motivima knjige "U ime identiteta" Amina Maaloufa, a ulaz je besplatan uz obavezno preuzimanje ulaznica u Gradskoj biblioteci Živinice ili na biletarnici BKC-a na dan izvođenja.

Po riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević, predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju, koji se izravno referira na Maaloufov esej "U ime identiteta".

“Maaloufovu knjigu koristimo samo kao polazište, kao neki ferment za propitivanje tih pitanja, a zapravo smo željeli sebi postaviti jako konkretno pitanje, jako lokalizirano pitanje – šta nama danas u Bosni i Hercegovini znače i Maaloufove riječi i ideje koje on donosi, ali i problemi s identitetom kao takvi?”, izjavila je rediteljica Tanja Miletić Oručević.

Predstava ima jak satirički naboj, a glavna namjera bila je da publici bude duhovita i zanimljiva. Centralna tema predstave je tema o kojoj se može puno govoriti, pogotovo u bosanskohercegovačkom društvu koje je usmjereno na ideološko shvatanje identiteta.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić-Obad, Amela Krešo, Ivo Krešić, Jelena Kordić-Kuret, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović i Ivan Skoko. Dramaturgiju potpisuje Dragan Komadina, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. Za muziku je zaslužan Husein Oručević.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...