O beznađu i nadi
166

Predstava "Hadersfild" 23. marta premijerno na sceni Kamernog teatra 55

FENA
(Foto: N. G./Klix.ba)
Predstava "Hadersfild" koju po tekstu Uglješe Šajtinca režira Emir Zumbul Kapetanović premijerno će biti izvedena 23. marta na sceni Kamernog teatra 55. "Hadersfild" je bio jedan od ispitnih zadataka studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije istakao direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, zbog kvaliteta predstave, za koju očekuje da će biti istinski hit, u ovoj teatarskoj kući su odlučili da postane dio stalnog repertoara.

Reditelj predstave Emir Zumbul Kapetanović rekao je da je visok stepen identifikacije s pričom razlog zbog kojeg se odlučio za "Hadersfild".

"To je generacijski tekst o ljudima koji su se, nakon svih nedaća koje su nas zadesile u proteklim desetljećima, našli na poziciji da ne znaju kako dalje krenuti", naveo je.

Kako je istako, ljudi okupljeni oko predstave su u njoj punim svojim bićem.

Admir Glamočak i kao kolega glumac i kao profesor na ASU istakao je posvećenost, ljubav i žar s kojim nastupaju glumci u ovoj predstavi.

Glumac Muhamed Hadžović je ustvrdio da ovo jeste generacijska predstava, ali iako je možda posvećena generaciji koja je igra u predstavi, aktuelna je za sve generacije.

Za glumicu Fatimu Kazazić ovo je predstava u kojoj igraju likove koje svakodnevno sreću na ulici i prema kojima imaju odgovornost.

Predstava "Hadersfild" govori i o beznađu, o autodestrukciji, o tome šta se dešava u sredini koja je u bolnoj tranziciji, ali govori i o nadi. Akteri su naveli da se u predstavi počinje gubiti osjećaj da li je nešto scena ili se zaista dešava.

Praizvedbu je "Hadersfild" imao u Engleskoj, a od lista "Guardiana" od mogućih pet dobio je četiri zvjezdice.

Kako je rečeno, autor teksta Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) je pišući o svojoj okolini napravio univerzalnu predstavu koja se prepoznaje.

Šajtinac je diplomirao dramaturgiju na FDU Beograd kao najbolji student dramaturgije. Po njegovom tekstu "Hadersfild" snimljen je i film u režiji Ivana Živkovića.

Uloge u predstavi ostvarili su Muhamed Hadžović, Admir Glamočak, Senad Alihodžić, Sabit Sejdinović, Sanin Milavić i Fatima Kazazić.