|

Predstava "Gnijezdo" HNK Mostar trijumfovala na Festivalu Zaplet u Banjoj Luci

Predstava "Gnijezdo" HNK Mostar trijumfovala na Festivalu Zaplet u Banjoj Luci
1
E. Lj.
25.10.2019. u 08:19
1
komentara
1

dijeljenja
Predstava "Gnijezdo" HNK Mostar trijumfovala na Festivalu Zaplet u Banjoj Luci Foto: Gradsko pozorište Jzavac Banja Luka
Predstava "Gnijezdo" Marine Petković-Liker u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar trijumfovala je na jedanaestom izdanju Međunarodnog festivala glumaca Zaplet u Banjoj Luci na kojem je proglašena najboljom predstavom u cijelini.
Ovu odluku jednoglasno je donio žiri u sastavu direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin i književnica Jelena Kojović Tepić.

"Predstava 'Gnijezdo' u izvođenju HNK Mostar je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Zapleta i predstava koja je učinila ono što rijetko čine pozorišne predstave - angažovala sva čula. Inspirisani ambijentom pjesama Marka Tomaša, Mostarci su ispričali toplu priču o nesređenim porodičnim odnosima kakve svaka porodica na Balkanu krije iza urušenih zidova roditeljskih porodičnih kuća. Ansambl je uz malo suza i melanhnolije, a dosta kvalitetnog smijeha i muzike, načeo temu koja je kod nas uvijek smatrana previše intimnom i nedovoljno umjetničkom - temu odnosa prema porodičnom gnijezdu sa svim turbulencijama unutar porodice koje taj odnos nosi", obrazloženje je žirija.

Jeleni Kordić Kuret je za maestralnu ulogu Vesele u ovoj predstavi dodijeljena nagrada za najbolju glumicu. Osim toga, predstava "Gnijezdo" je i odlukom publike proglašena najboljom predstavom ovog festivala.

Nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeljena je Milici Janevski za ulogu Jovane u predstavi "Ovaj će biti drugačiji" beogradskog Ateljea 212.

"Iako u njoj igraju tri glumice, ova predstava donosi priču o jednoj ženi, ženi koja iz bijede i socijalnog dna pokušava da se popne do ljubavi i materijalno lagodnog života. Milici je pripao zadatak da odigra agresivnu, priprostu stranu te žene. Onu koja, grčevito tražeći ljubav i toplinu, trpi i na kraju pukne. Uz izuzetno zahtjevan scenski pokret, režiju koja je postavila dosljedno sprovedene karikaturalne likove, svedene na tip, ona je uspjela da izgradi lik kom vjerujemo", navedeno je u odluci žirija.

S obzirom na to da u ovogodišnjoj selekciji Festivala Zaplet nije bilo glumačkih ostavarenja u kategoriji "mladog glumca", žiri se opredijelio da dvije nagrade za glumca ravnopravno dijele Marko Makovičić za ulogu Elinga, u predstavi "Eling" Hrvoja Korbara i Branislav Trifunović za ulogu tate u predstavi "Pad" Kokana Mladenovića.

Specijalnu nagradu za talenat i glumačko postignuće žiri je dodijelio Jeleni Blagojević za ulogu u predstavi "Pad".

"Jelena Blagojević je srednjoškolka kojoj je pripao težak zadatak, da odigra likove kćerke poginulog radnika i istovremeno naratora u predstavi 'Pad' Centra za kulturu Svilajnac. Ovoj šesnaestogodišnjoj djevojčici ovo je šesta profesionalna od 14 do sada odigranih pozorišnih uloga. Izuzetno napornom ulogom koja prati tragično odrastanje od curice za klavirom do estradne zvijezde najnižeg nivoa, puna emocionalno nabijenih trenutaka, rediteljskom palicom svjesno svedenih na detalj, ova mlada žena je potresla banjalučku publiku i zaslužila specijalnu nagradu", naveo je žiri.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...