Kultura
0

Predstava "Football, Football" doživjela afričku premijeru

Sarajevo-x.com
Pred prepunim gledalištem teatra "Alec Mullins" u Grahamstownu u Južnoafričkoj Republici sa velikim uspjehom je održana afrička premijera predstave "Football, Football".

Publika je velikim aplauzom na nogama pozdravila glumce na kraju predstave. Bilo je i onih koji su protestvovali i pokrenule su se diskusije o predstavi, s obzirom da, između ostalog, govori i o rasnom nasilju, ali i međurasnoj harmoniji. U ovoj multirasnoj zemlji rasizam nije potpuno nestao ni nakon pobjede Nelsona Mandele i Afričkog nacionalnog kongresa.

Za predstavu "Football, Football" zainteresirali su se neki od najvećih sportskih kanala. Velika ekipa FIFA TV doputova je iz Port Elizabeta da snimi priču o "East West Centru“ i ovoj predstavi, koja će biti emitovana u velikom broju zemalja u vrijeme mečeva četvrtfinala.

"Supersport", jedan od dva glavna južnoafrička sportska kanala, emitovao je više puta do sada priču o predstavi. Do sada je igrana u Singapuru, Napulju i Sarajevu, a u njoj učestvuju umjetnici iz BiH, Burkine Faso, Italije, Singapura, Slovenije, Australije i Kine.

Predstava "Football, Football", autora i reditelja Harisa Pašovića, je koproducentski projekat "East West Centra", "Napoli Teatro Festivala" – najvećeg talijanskog umjetničkog festivala, "Singapore Arts Festivala“, "Les Ballet C de la B" – legendarne belgijske kompanije za savremeni ples i Instituta "Flota" iz Slovenije.