Uspjeh East West Centra
0

Predstava "Football, Footbal" na festivalu u Južnoj Africi

Sarajevo-x.com
Predstava "Football, Football" autora i reditelja Harisa Pašovića, u produkciji East West Centra Sarajevo, uvrštena je u glavni program festivala National Arts Festival of South Africa.

Festival se održava paralelno sa Svjetskim nogometnim prvenstvom 2010., saopćeno je danas iz East West Centra Sarajevo.

"Predstava je u glavnom programu festivala u kojem učestvuje 15 predstava iz cijelog svijeta. Igrat ćemo pet puta u teatru Alec Mulin od 28. juna do 1. jula", kazao je Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra

Dodao je da je National Arts Festival of South Africa najveći afrički i jedan od najvećih umjetničkih festivala na svijetu.

Festival prati više od 500 akreditiranih novinara.

Hadžiabdić je kazao da će u Južnu Afriku ići nakon Singapora, Napulja i Sarajeva.

"Tako ćemo predstavu 'Football, Football' igrati na tri kontinenta u samo nešto više od mjesec dana. Ovo je najviše što je bh. teatar postigao u svojoj historiji", istaknuo je.

Svjetska premijera ove predstave je na Singapore Arts Festivalu 20. maja, dok će sarajevska premijera biti upriličena 15. juna.

Predstava je koproducentski projekt East West Centra Sarajevo, Singapore Arts Festivala, Napoli Teatro Festivala Italia, Les Ballets C de la B iz Belgija i Instituta Flota iz Slovenije.

U predstavi učestvuju umjetnici iz sedam zemalja i to Bosne i Hercegovine, Italije, Singapora, Burkina Fase, Slovenije, Kine i Australije.

U predstavi igraju Stefano Ferraro, Ibrahim Ouattara, Adi Hrustemović, Andrea Capaldi, Francesco Pacelli, Alessandro Schiattarella, Terry Lee, Azri Majilan, Terrence Ong, Miha Aškerc i Scarlet Yu.

Muziku je komponovao azijski kompozitor Philp Tan koji i svira uživo u predstavi.

Scenograf je Justin Hill, kostimograf Laichan, a videodizajner Casey Lim.

Izvršni producenti predstave su Ismar Hadžiabdić i Mascia Pavon, a izvršna menadžerica East West Centra je Sanela Brčić.