Kultura
0

Predstava "Faust" u nedjelju otvara 46. Internacionalni festival MESS

FENA
Predstava "Faust" reditelja Harisa Pašovića otvorit će u nedjelju 46. Internacionalni teatarski festival MESS.

Tim povodom u subotu je organizirana i konferencija za novinare na kojoj ju, između ostalog, najavljeno da će zbog velikog interesovanja javnosti i ljubitelja teatra, već prvu noć Festivala, predstava "Faust" biti izvedena dva puta.

"Iz godine u godinu MESS se razvija i raste. Ove godine ćemo imati 20 predstava, ugostit ćemo 525 izvođača a predstave će se izvoditi u Sarajevu i Zenici. Ovi podaci zaista dovoljno govore o kvaliteti našeg Festivala. Također, prvi put nakon deset godina, bit će, za jednu noć, upriličene dvije izvedbe "Fausta ", kazao je na konferenciji za novinare direktor MESS-a Dino Mustafić.

Predstavu "Faust" koju je reditelj Haris Pašović postavio prema izvorniku Christophera Marlowea te smjestio u 21. stoljeće, izvešće internacionalni ansambl. Uloge su ostvarili Damir Markovina, Amar Selimović, Miroslav Fabri, Akira Hasegawa te Lidija Stevanović, Jasenko Pašić, Maja Izetbegović, Aldin Omerović, Irma Alimanović i drugi.

Reditelj Pašović se zahvalio Direkciji MESS-a na ukazanom povjerenju te istakao kako je tema predstave "Faust" jedna od najvećih tema zapadne civilizacije.

"Faust" će biti izveden 15. i 16. oktobra u terminima od 19.30 i 22.00 sati.