Sarajevska premijera
52

Predstava "Da li bi htela da se još ponekad nađemo" 11. juna u SARTR-u

Klix.ba
Sarajevska premijera predstave "Da li bi htela da se još ponekad nađemo" autora Ane Isaković i Ramiza Huremagića, a u režiji Ninoslava Šćepanovića i u produkciji Reflektor teatra iz Beograda i Centra Samouprava iz Sarajeva, bit će održana 11. juna u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Osnovni razlog za pisanje dramskog teksta, a zatim i njegovo postavljanje, je potreba da se osvijesti lično iskustvo silovanja te lična borba za prikaz devijacija u strukturama institucija moći s kojima se susretne žrtva seksualnog nasilja. Tačnije, unutar pravosudnog sistema uspostavljenog na dehumanizovanim tehnološkim principima proizvodne trake. I to sve u vrijeme u kome sistem svakodnevno, sistematski i planski siluje većinu svojih podanika, a naročito podanica, onemogućavajući jednakost polova, potreban nivo lične i kolektivne sigurnosti, društveni i ekonomski napredak, te humano životno okruženje dostojno čovjeka.

Autori teksta su bili neposredni akteri ovakvog ponašanja – jedno kao žrtva silovanja, a drugo kao neposredni akter unutar pravosudnog sistema čiji je posao bio otkrivanje i procesuiranje izvršilaca krivičnih dela silovanja, seksualnog nasilja, trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i ostalih teških djela.

Dramski tekst u poeziji "Da li bi htela da se još ponekad nađemo" u postdramskoj formi sa elementima verbatim drame prati glavnog aktera, anti-žrtvu silovanja Anu Isaković gdje je i sama kategorija žrtve produkt struktura moći. Glavna junakinja se nosi sa omniprisutnim žigom krivca umjesto žrtve, u izrazito patrijarhalnom i militaristički nastrojenom društvu, gde je žrtva stigmatizovana, a odnos žrtva – krivac postavljen inverzno i sablažnjavajuće.

Cilj predstave je ukazati na težak položaj žena koje su preživjele seksualno nasilje, te aktualizirati činjenicu da su suočene sa neadekvatnim tretmanom od strane pravosudnog sistema i društva u cjelini. Ovim se projektom nastoji i uticati na stepen diskriminacije i stigmatizacije kojima su žrtve izložene od strane porodice, društva i sistema.

"Projekt za cilj ima i to da dopre i do aktera u pravosudnom sistemu te da pokuša utjecati na stereotipe i pogrešne prakse koje su itekako prisutne i rasprostranjene u njihovom radu sa namjerom da se to mijenja u smislu humanijeg i kvalitetnijeg odnosa prema ženama žrtvama u sudskim postupcima", navode autori predstave.

Predstavu izvode Aleksandra Veljković, Gordana Đokić, Mirjana Jelić, Dragan Stokić, Đorđe Živadinović Grgur, Igor Filipović i Nikola Živanović.

Prva repriza bit će izvedena 12. juna u 20 sati.