17. 10. u 20 sati
26

Predstava "Crvena" u Kamernom teatru 55 propituje ulogu kulture u današnjem svijetu

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U Kamernom teatru 55 večeras, 17. oktobra, u 20 sati bit će izvedena gostujuća predstava pod nazivom "Crvena", rađena po tekstu Johna Logana u režiji Danila Marunovića.

Predstava "Crvena" u kojoj igraju Branislav Lečić i Marko Grabež je filozofski obračun s kulturnim konceptom u kojem se nalazi današnje društvo.

"Crvena" govori o promjeni kulturnog koncepta u svijetu. Predstava poručuje da "umjetnost koja mijenja svijet više nikome nije potrebna".

"Mi govorimo o kulturi koja postaje estrada i u kojoj je sve veća doza kiča. Odnos prema kulturi mora da se promijeni, jer polako srednja društvena klasa koja ima najviše kulturne potrebe polako nestaje. Predstavom smo željeli da slikamo taj sudar arhetipske potrebe za kulturom i estrade koja sve više osvaja različite prostore", kazao je Lečić.

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da dođete u Kamerni teatar 55 u utorak, 17. oktobra u 20 sati i sami se uvjerite u maštovitost ove predstave, stoji u pozivu.