{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava "Bolero" na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

14.10.2014. u 10:49
16
1
Predstava "Bolero" na sceni Narodnog pozorišta Tuzla
16
Predstava "Bolero" na sceni Narodnog pozorišta Tuzla
Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla će u četvrtak biti izvedena gostujuća predstava "Bolero". Eksperimentalnu predstavu su razvili i u njoj igraju: Michael Pinchabeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin), Ollie Smith (Nottingham), Benjamin Bajramović, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić (Sarajevo).
Francuski kompozitor Maurice Ravel je 1928. godine u Parizu napisao orkestarsko djelo "Bolero". 1984. Britanski olimpijci u umjetničkom klizanju Jayne Torvill and Christopher Dean su izveli svoju tačku plešući uz muziku Bolera na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Jayne i Christopher su upravo u Sarajevu postali klizački par koji je dobio najveće ocjene u historiji umjetničkog klizanja (za jedan porgram) dobivši 12 savršenih ocjena 6.0. i šest 5.9, koje su uključivale i ocjene 6.0 za savršen umjetnički dojam od svih sudaca. Osam godina kasnije sportska dvorana u kojoj su nastupali je granatirana.

Radeći sa muzikom kao mostom koji povezuje ove dvije priče, Michael Pinchbeck polazi na put od Pariza do Sarajeva, od 1928. do 1984. od Zimskih olimpijskih igara do bosanskog rata. “Bolero” istražuje stvaranje muzike i stvaranje historije uz tu muziku, sa osvrtom na to kako je u Sarajevu olimpijska slava nekoliko godina kasnije prekrivena krvlju. Radi se o zaplitanju i rasplitanju kulturne i političke historije koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Projekat polazi na konceptualno putovanje od kreativnosti do propadanja, od kompozicije do konflikta, da bi odgovorio na strukturu Ravelove muzike i koreografiju plesne tačke na ledu.

Početak projekta seže još do januara 2012. godine kada je Michael posjetio Ravelov dom u Montfort-l’Amaury, i mjesto njegovog vječnog prebivališta Levallois-Perret, kao i L’Opera Garnier gdje je “Bolero” doživio svoju premijeru kao balet 1928. godine. U februaru 2012. Michael dolazi u Sarajevo gdje je posjetio Olimpijsku dvoranu Zetra i Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara, a u Sarajevu pronalazi i lokalnu podršku projektu. Prvu fazu rada na ovom projektu prublika SARTR-a je imala priliku pogledati u junu 2013. godine. Predstava je svoju bh. premijeru imala u sklopu Internacionalnog festivala MESS 11. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru.

Bolero je dio Connecting Creatively – Connecting Theatres projekta, jedne od aktivnosti Fondacije “Sarajevo, Srce Europe” i programa “Sarajevo 2014” kojeg financira Europska unija u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Connecting Theatres projekt financira Europska unija, a implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima.

Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchabeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu. Partner projekta je British Council Bosne i Hercegovine, a sam projekat je realiziran u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Nottingham Playhousea iz Nottinghama, Engleska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: