Festival bh. drame
12

Predstava BNP Zenica "Moja fabrika" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
U okviru XVI festival bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. sarajevska publika moći će pogledati dramu "Moja fabrika" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastalu prema knjizi autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.

Predstava je na repertoaru u srijedu, 10. maja s početkom u 19:30 sati.

Predstava "Moja Fabrika" prati strukturu knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali.

Oni nešto mlađi, pamte je kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje. Indiferentna sadašnjost, natjerala nas je da živimo prošlost, nadajući se da će ona ponovno postati naša budućnost.

Paradoksalno s tim, većina nas ne poznaje historiju svoga grada i Fabrike. Ono što Zenica nije zaboravila jest da je u njezinoj srži radnička porodica koju je stvorila zajedno sa Željezarom. Danas je ta radnička porodica zaboravljena, baš kao i raznolikost identiteta grada. Upravo je to melanholija koja je obavila ovaj grad.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo koja radi u dva termina od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.