|

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" sa titlovima na engleskom

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" sa titlovima na engleskom
0
Klix.ba
2.12.2013. u 13:03
0
komentara
0

dijeljenja
Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" sa titlovima na engleskom
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u utorak, 3. decembra s početkom u 20 sati, igrat će predstava "Bio je lijep i sunčan dan". Ovaj put je omogućeno i titlove na engleskom jeziku.
Predstava je rađena u režiji Tanje Miletić Oručević, a uloge igraju Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

"Bio je lijep i sunčan dan..." je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi „2. Maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan“ koja je po prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotgrafija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice...


Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Premijernim izvođenjem predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." Sarajevski ratni teatar obilježava 20 godina od opsade grada Sarajeva kao i datum (17. maj 1992.) svog osnutka. Kako je predstava inspirirana sjećanjima Sarajlija, predstava će biti susret tragova sjećanja mnogih autora i buđenje uspomena publike sa teatarski relevantnom igrom koja prevazilazi dokument i dokazuje koliko umjetničko ostvarenje može postati ljekovito i plemenito.

Mladi, ali kreativno potentan, glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže,nisu ostali bez duha i nade. Zasigurno će ova predstava "Bio je lijep i sunčan dan..." biti dugo na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra, koji je nastao u momentu kada su sve pozorišne institucije prestale sa radom, kako bi i dalje bio svjedokom zbivanja nedavne nam prošlosti. Da se ne zaboravi i da se na tom primjeru uči o vitalitetu i ljudskom dostojanstvu svih onih koji su preživjeli najdužu opsadu grada Sarajeva.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - "Network for Participative Cultures of Remembrance".

Karte za predstave Sarajevskog ratnog teatra možete rezervisati na telefon 033/664-070, e-mail: [email protected], putem Facebooka ili kupovinom na blagajni SARTR-a, koja radi svakim radnim danom od 10 do 16.00, a na dan predstave od 18 do 20 sati.

Karte je potrebno preuzeti najkasnije pola sata prije početka predstave.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.