{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstava 'Bio je lijep i sunčan dan...' na sceni Sarajevskog ratnog teatra

16.9.2014. u 09:19
7
0
Predstava 'Bio je lijep i sunčan dan...' na sceni Sarajevskog ratnog teatra
7
Predstava 'Bio je lijep i sunčan dan...' na sceni Sarajevskog ratnog teatra
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u srijedu, 17. septembra s početkom u 20 sati, igrat će predstava "Bio je lijep i sunčan dan".
"Bio je lijep i sunčan dan..." je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je prema knjizi "2. Maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan" koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo.

Predstava je rađena u režiji Tanje Miletić Oručević, a uloge igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Ovaj put su omogućeni i titlovi na engleskom jeziku.

Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotgrafija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice...

Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Premijernim izvođenjem predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." Sarajevski ratni teatar je obilježio 20 godina od opsade grada Sarajeva kao i datum (17. maj 1992. ) svog osnutka. Kako je predstava inspirirana sjećanjima Sarajlija, predstava je susret tragova sjećanja mnogih autora i buđenje uspomena publike sa teatarski relevantnom igrom koja prevazilazi dokument i dokazuje koliko umjetničko ostvarenje može postati ljekovito i plemenito.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures of Remembrance” .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: