''L'amour de Shoshana''
4

Predstava bh. glumca Azira Mustafića bit će odigrana u Egiptu i Jordanu

L. K.
Predstava ''L'amour de Shoshana'' mladog bosanskohercegovačkog glumca Azira Mustafića će krajem ovog mjeseca biti odigrana u Jordanu i Egiptu.
Azir Mustafić mladi je bosansko-hercegovački glumac i muzičar koji je u julu 2018. godine nastupio kao predstavnik Francuske sa svojom autorskom predstavom ''L'amour de Shoshana'' na jednom od najvećih teatarskih festivala u Africi – Festival de Theatre Universitaire de Casablanca, koji se organizuje uz podršku njegovog visočanstva, kralja Muhameda VI.

Tom prilikom žiri ovog festivala koji se tradicionalno održava u Maroku nagradio je Mustafića Srebrnom plaketom grada Kazablanke za profesionalnu predstavu festivala.

Bh. glumac je ove godine pozvan da učestvuje na Teatarskom festivalu Cairo International Gathering, koji će se održati od 24. do 31. oktobra 2021. godine.

"Predstava 'L'amour de Shoshana' važi za jedan od najznačajnijih projekata od 50 ponuđenih za naš festival", stoji u pozivnom pismu organizatora. Igra se u kategoriji monodrama koji je netakmičarskog karaktera. Pored ovog pozorišnog komada bit će predstavljeni performansi i predstave iz deset drugih zemalja.

"Ovaj festival je važan kako za Egipat, tako i za ostale države jer će biti organizirane noći zemalja učesnica gdje će biti prilika da se predstavi između i ostalog i Bosna i Hercegovina. Predstava je do sada odigrana u Francuskoj, Ukrajini, Jermeniji, Turskoj, Maroku i Tunisu", kaže Mustafić.

"Riječ je o dramskom tekstu zasnovanom na istinitoj priči iz današnjice, koji slikovito govori o ratovima na današnjim prostorima Sirije, Irana, Egipta, te o sudbini emigranata prisiljenih da napuste vlastitu domovinu. Odjekujući ehom drevne Mezopotamije na kojem je ponikla i čitava ljudska civilizacija, motivirajuća priča inspirisana je događajima iz života umjetnice Shoshane Damari iz Tel Aviva", kaže Mustafić, dodavši kako je samostalno napravio dramaturšku obradu, te na jedan neuobičajen način scenski uprizorio sve likove u predstavi, izvodeći tekst na francuskom i engleskom jeziku.

Nastojeći da se domogne slobodne terirtorije i pronađe smiraj, Shoshana putuje kroz mnoge zemlje, pri čemu kroz cijelu priču nailazi na likove koji nastoje da je zaustave na njenom putu.

"U predstavi igram sve te likove, a skupa na sceni sa mnom je još i kolega Guillaume Schleer koji svojom virtuoznošću na harmonici pravi nevjerovatne muzičke numere i pomaže u naraciji. U prvoj verziji su bili angažovani jazz muzičari – pianista i violinista", objašnjava Azir, dodajući da predstavu nije morao završiti da bi dobio diplomu, ali mu je dovoljna motivacija bila to što je imao priliku.

Već 24. oktobra bit će odigrana u Ammanu u Jordanu, kao uvertira za egipatski festival. U Kairu će biti odigrana 26. i 27. oktobra.