Otvorena scena Obala
72

Predstava banjalučkih studenata i masterclass s Jasnom Žalicom obilježili drugi dan Postfesta

E. Lj.
Drugi dan Pozorišnog studentskog festivala Postfest kojeg su organizovali studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo obilježio je masterclass sa glumicom Jasnom Žalicom i predstava "Gospoda Glembajevi" Akademije dramskih umjetnosti Banja Luka.
Jučer je na Otvorenoj sceni obala održan okrugli sto na kojem je prisustvovala ekipa predstave "Noć Helvera" Akademije umetnosti Novi Sad, a kojeg je vodila Emina Kovačević, studentica četvrte godine dramaturgije Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Kroz razgovor sa glumcima i umjetničkim saradnicima publika je imala priliku upoznati se detaljnije sa njihovim procesom razrade ovog komada, načinom na koji su se snašli u tim ulogama, te značajem audio i vizuelnog dizajna za ovu predstavu. Okruglom stolu su, osim učesnika predstave, prisustvovali i gosti festivala, studenti Akademija iz Sarajeva, Banja Luke i Tuzle.

U 12 sati je održan prvi masterclass sa Jasnom Žalicom, poznatom bh. glumicom i profesoricom na Akademiji scenskih umjetnosti. Tema masterclassa bila je "Glumčevo tijelo u prostoru", a razgovor je vodio mladi glumac i student ASU Tarik Džinić.

Predstavom "Gospoda Glembajevi" koja je izvedena na Otvorenoj sceni Obala u 20 sati, sarajevskoj publici su se predstavili studenti Akademije dramskih umjetnosti Banja Luka. Ovo klasično djelo pisca Miroslava Krleže koje se bavi mračnim tajnama i iskvarenošću imućne porodice Glembajevih su mladi glumci izveli sa vjerodostojnošću prema komadu i vremenu u kojem je pisano.

Uloge u predstavi ostvarili su Aeksandar Stevanović, Ivana Kanjuga, Duje Martinić, Dragana Ilić, Anando Ćenić, Jelena Jandrić, Nemanja Bajić i Svetozar Babić, pod mentorstvom profesora Željka Mitrovića. Predstava je imala ambijentalnu atmosferu te su kostimi i scenografija odgovarali Krležijanskom naturalizmu. Dugim aplauzom i oduševljenjem publike ispraćena je i druga noć Postfesta.