Pretpremijera
65

Predstava "All Inclusive" u Pozorištu mladih Sarajevo: Svi smo jednaki na sceni

E. Lj.
U Pozorištu mladih Sarajevo će u petak, 20. septembra, u 20 sati biti izvedena pretpremijera predstave "All Inclusive" koja je tema istraživanja studentice glume master studija Amile Terzimehić na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Terzimehić ističe da je "All Inclusive" govori o slobodi i drugačijem.

"Predstava All Inclusive" je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni", rekla je Terzimehić.

Predstava je namijenjena odraslim osobama, a režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

"Predstava 'All Inclusive', u kojoj osobe sa invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog, namijenjena je svima. Ova predstava za odraslu publiku, ispituje arhetipske obrasce Ružnog pačeta kroz Lacanov svijet u ogledalu i sukob sa tim svijetom", rekla je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima inovativnih, originalnih i kreativnih projekata u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagođenje za osobe sa invaliditetom.