U 20 sati
0

Predstava "Alice u krevetu" sutra na sceni SARTR-a

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Predstava "Alice u krevetu" će sutra, 23. februara s početkom u 20 sati biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Nastala je prema drami Susan Sontag, a u režiji Zoltán Balázsa. Riječ je o koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS, SARTR-a i Maladype teatra. "Alice u krevetu" s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti Alice James (1848. - 1892.), sestri svjetski renomiranog američkog romanopisca Henryja Jamesa i velikog psihologa i filozofa Williama Jamesa. U dobi od 19 godina Alice je pala u duboku depresiju, patila je od nekih opskurnih i iscrpljujućih bolesti, ostajala u krevetu, htjela počiniti samoubistvo, pisala dnevnik i umrla u dobi od četrdeset četiri godine.

U Sontaginoj drami, Alice James se stapa s još jednom velikom Alice svog vremena, junakinjom avantura u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Jedinstveno strukturirana drama smatra se cikličkom projekcijom apoteoze očaja, frustracije, bijesa i pobjeda. Kružni narativ na više razina otkriva labirinte Aliceine traumatizirane duše, razloge porodičnih sukoba. Zaokretna, višeslojna priča istražuje labirinte Aliceine ranjene duše i uzroke vječnog porodičnog sukoba.

Susan Sontag je o vlastitom radu napisala: "Mislim da sam se cijeli život pripremala napisati 'Alice u krevetu'. Predstava, dakle, o tuzi i ljutnji žena i, naposlijetku, predstava o mašti. O stvarnosti mentalnog zatvora. Trijumfima mašte, ali pobjede mašte nisu dovoljne."

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana - Mia Karić , Kemal Rizvanović, Sanjin Arnautović, Matea Mavrak, Hana Zrno i Enes Kozličić. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila [email protected] ili na brojeve telefona 033 664 070 te 061 850 745.