Kultura
0

Predoskarovska groznica u Meeting Pointu

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Potomci"
Scena iz filma "Potomci"
Sarajevska publika će od srijede, 21. februara, u kinu Meeting Point, u terminu od 19 sati, moći pogledati rediteljsko i scenarističko ostvarenje Alfonsa Cuarona.

Riječ je o filmu „Potomci“ u kojem su sjajne uloge ostvarili Jullianne Moore, Clive Owen, Charlie Hunnam.

Alfons Cuaron, reditelj i scenarista ovog ostvarenja posjetio je Sarajevo Film Festival u dva navrata, a jednog od protagonista filma, Danny Hustona, sarajevska publika e mogla upoznati na 12. Sarajevo Film Festivalu, kada je u Heineken Open Airu predstavio film „Uvjeti predaje“.

Radnja filma „Potomci“ smještena je u 2027. u svijetu u kojem se niti jedno dijete nije rodilo još od 2009. Zbog još uvijek nepoznatih razloga, cijela ženska populacija postala je - neplodna. Naučnici pokušavaju pronaći razumno objašnjenje, no još uvijek nisu ni blizu rješenju problema.

Narednog dana, u četvrtak, 22. februara, na repertoar Meeting Pointa u terminu od 21 sat stiže, prema mišljenju mnogih kritičara, najbolji film Martina Scorsesea – „Pokojni“.

Scenarij se bazira na hongkonškom trileru „Internal Afairs“ koji je 2002. na azijskom tržištu ostvario velik uspjeh. Tri godine kasnije rediteljske palice se prihvatio Scorsese i adaptaciju scenarija povjerio bostonskom scenaristi Williamu Monahanu. U naslovnim ulogama su Matt Damon i Leonardo Di Caprio, dok je ulogu bossa irske mafije Scorsese povjerio Jacku Nicholsonu.

Film Pokojni kritičar Newsweeka proglasio je najboljim Scorseseovim filmom ikad, a njegov kolega iz Varietya smatra kako film „pršti energijom, odličnim dijalozima i maestralnim glumačkim izvedbama“.

Oba filma naći će se na repertoaru Meeting Pointa u vrijeme „najžešće“ predoskarovske groznice.

Podsjećamo, film Potomci nominiran je za najprestižniju filmsku nagradu u tri, a film Pokojni u čak pet kategorija. Koliko „kipića“ će na kraju dobiti ova ostvarenja saznaćemo 25. februara.