Izložba u Sarajevu
52

Predizborni plakati između dva svjetska rata: "I ja ću glasati za Stojadina jer sam magarac"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
''I ja ću glasati za Stojadina jer sam magarac'' jedna je od poruka s predizbornih plakata štampanih između dva svjetska rata, a koji je postavljen u okviru izložbe u Muzeju Sarajeva Brusa Bezistan.

Izložba ''Predizborni plakati između dva svjetska rata'' dio je zbirke od 3.000 plakata Historijskog arhiva Sarajeva, a autori su viši arhivist Admir Nezirović i arhivski tehničar Irfan Đešević. Cilj autora bio je da pokažu kako je izgledala predizborna kampanja u vrijeme kada su plakati, uz predizborne skupove, bili glavno sredstvo komunikacije političkih stranaka sa biračima.

Direktor Historijskog arhiva Fuad Ohranović novinarima je kazao da ove godine Arhiv obilježava 70 godina postojanja te da u okviru tog jubileja predstavljaju i plakate iz svoje arhive.

"Ti plakati su nastali unazad stotinjak godina i vezuju se za javni život Sarajeva i BiH. Imamo oko 400 plakata koji se odnose na period između dva svjetska rata, a dio koji se odnosi na izbore odlučili smo predstaviti u ovom predizbornom periodu", istakao je Ohranović.

Nezirović je naveo da je na plakatima prikazano nekoliko izbornih ciklusa, izbori 1923. godine, 1931. te 1935. godine i tri godine poslije.

"Poruke sa plakata govore da se nije desila neka velika promjena u proteklih sto godina, red uvreda, red obećanja i red onoga šta su učinili", naveo je Nezirović.

Plakati do 1938. godine su uglavnom nosili samo tekst, a u godinama poslije i slike.