Kultura
0

Predavanje Slavoja Žižeka na SFF-u

FENA
Slovenski kulturni kritičar, filozof i psihoanalitičar, Slavoj Žižek, danas je u sarajevskom Bosanskom kulturom centru održao predavanje o temi “The Divine Details: Enjoyment and Ideology in Cinema”, predavanje koje se uveliko oslanjalo na njegovu knjigu “Pervertitov vodič kroz film”.

Žižek je gost Talent Campusa Sarajevo film festivala, a kako je riječ o jednoj od intersantnijih figura, zbog interesa javnosti predavanje je bilo otvoreno, ali uz naplatu od 10 KM.

Žižek je uz isječke iz blockbustera poput "Schindlerove liste", "E.T.-a", "Titanika" govorio o svom viđenju ovih ostvarenja. Kako Žižek smatra, između ostalog, jedna od glavnih tema je uspostavljanje očinskog autoriteta: "Otac je ili odsutan ili propalica, ali na kraju priče ipak uspijeva uspostaviti autoritet. Recimo, prije nego li se, E.T., pojavi, krucijalno je to da se radi o porodici koju je napustio otac. Kada se na kraju otac vrati, E. T. postaje višak, pa može ići kući".

Žižek se zatim osvrnuo i na Cameronov "Titanik". “Valja obratiti pažnju na tačan trenutak katastrofe - ona se javlja kada se dvoje mladih ljubavnika, odmah nakon konzumiranja svoje ljubavne veze, vraćaju na brodsku palubu. Međutim, to još nije sve, da je to sve, katastrofa bi jednostavno bila kazna sudbine za dvostruki prijestup-nelegitimni seks i kršenje klasnih razlika. Međutim, ono što je još važnije jest kad glavni lik, kojeg tumači Kate Winslet, na palubi strastveno kaže svom ljubavniku da će, kad brod stigne u New York sljedećeg jutra, otići s njim i radije živjeti siromašno sa svojom pravom ljubavi nego lažnim korumpiranim životom među bogatima. Baš u tom trenutku brod udara u ledenu santu kako bi, zapravo, spriječio ono što bi nedvojbeno bila prava i velika katastrofa - život para u New Yorku, za koji sa sigurnošću možemo reći da bi uskoro bijeda svakodnevnog života uništila njihovu ljubav.

Katastrofa se stoga javlja kako bi spasila njihovu ljubav, kako bi održala iluziju da bi oni živjeli sretno do kraja života”, rekao je Žižek.