ANU BiH
0

Predavanje "Planeta, pejzaž i raznolikost" Gillesa Clementa

FENA
"Planeta, pejzaž i raznolikost" tema je predavanja koje će Gilles Clement održati u ponedeljak, 9. novembra, na Akademiji nauka i umjetnosti BiH, u organizaciji Fondeka i Centra "Andre Malraux".

Clement je inžinjer agronomije, pejzažist, botaničar, filozof, pisac i profesor na Visokoj nacionalnoj školi za pejzaž u Versaju, saopćeno je iz Centra "Andre Malraux".

On je osmislio i kreirao brojne vrtove i parkove u Francuskoj (Muzej Branly, vrtovi poslovnog centra Defense i park Andre-Citroen u Parizu), zatim u Italiji, Meksiku, Libiji i drugim zemljama.

Pisac je romana, eseja i brojnih publikacija u domenu pejzažne arhitekture te autor dokumentarnih filmova "Vrt je u vrtlaru" i "Planetarni vrt".

Ideja "Vrt u pokretu" oslikava čovjekovu minimalnu intervenciju u prostoru, u kojoj vrtlar osluškuje i prati ritam života poštujući postojeću bioraznolikost.

On je mišljenja da kao i svaki živi prostor koji čine biljke, životinje i ljudi, "Vrt u pokretu" je podložan evoluciji, a uloga vrtlara je da posmatra, tumači i na pravilan način pristupi intervenciji.

Na predavanju će govoriti o odnosu između svjetla i sjene, načinu ophođenja prema određenim vrstama, održavanju bioraznolikosti, načinu upotrebe osnovnih elemenata - vode, zemlje i zraka.

Nakon predavanja, predviđena je projekcija filma "Vrt je u vrtlaru", nakon čega će uslijediti diskusija.

Vezani članci