{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predavanje Erica Kluitenberga u Mediacentru Sarajevo

S
Sarajevo-X
6.4.2004. u 17:08
0
0
Predavanje Erica Kluitenberga u Mediacentru Sarajevo
0
Predavanje Erica Kluitenberga u Mediacentru Sarajevo
Jedan od najznačajnijih evropskih teoretičara novih medija u petak 9. aprila gostuje u Mediacentru Sarajevo, gdje će održati predavanje “Digitalni javni prostor: iskorak u hibridizaciju”.
Eric Kluitenberg (Holandija), teoretičar, pisac i aktivist u polju kulture i novih medija, održat će u petak, 9. aprila s početkom u 20 sati u Mediacentru Sarajevo predavanje na temu: “Digitalni javni prostor: iskorak u hibridizaciju”.

Analizirajući načine upotrebe digitalnih medija, Kluitenberg će objasniti kako digitalizacija medijskih formi na nivou tehničke realizacije ne može ugroziti dominantnu poziciju mainstream / ‘starih’ medija u stvaranju javnog diskursa.

Zašto, usprkos jeftinim tehnologijama ne svjedočimo demokratskom javnom prostoru?

Šta znači hibridizacija medija?

Zašto je 80% svjetske populacije uskraćeno za pristup digitalnim medijima?

Kako agresivne reklamne kampanje narušavaju urbani javni prostor?

Kako kapitalizam oblikuje komunikacijski prostor?

Šta je cyber-utopija?

Šta su taktički i streaming mediji?


Ovo su pitanja koja će poslužiti za elaboraciju načina rada multinacionalnih korporacija, te demistifikacije pratećih pojmova kao što su copy-right, advertising ili sama javna sfera. Možda kao najbitnije, Kluitenberg će prezentirajući rad amsterdamskog 'DeBaile' centra za kulturu i politiku, ponuditi specifične modele, kako shvatanja, tako i upotrebe digitalnih medija u kulturno-političkom domenu.

Eric Kluitenberg trenutno radi u DeBaile Centru za kulturu i politiku u Amsterdamu gdje koordinira program Novi mediji.

Predaje medijsku teoriju na postdiplomskim studijima umjetnosti, dizajna i novih medija na akademiji Minerva u Groningenu, i radi na nekoliko naučno-istraživačkih projekata akademije za medijsku umetnost u Kelnu.

Radio je na organizaciji za P2P - New Media Culture in Europe konferenciji (Amsterdam / Rotterdam), za treći Next 5 Minutes festival taktičkih medija, "Tulipomania DotCom - A Critique of the New Economy", "net.congestion - International Festival of Streaming Media", i nedavno za Holandsko-Ruski program Media Art in the Public Domain" in Moscow, Amsterdam i Ekaterinburg, te Amsterdamsko izdanje of World-Information.Org (2002), kao i četvrto izdanje Next 5 Minutes tactical media festival (2003).

Predavanje organiziraju UG Košnica i Mediacentar Sarajevo u sklopu programa 'Kultura novih medija', a uz podršku Office of Public Affairs ambasade SAD-a u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: