Praznik stripa u Sarajevu: Dolaze najbolji strip umjetnici iz BiH, Hrvatske i Njemačke

Piše: A. U./Klix.ba
10.5.2013. u 13:45
188
2
Praznik stripa u Sarajevu: Dolaze najbolji strip umjetnici iz BiH, Hrvatske i Njemačke
188
Praznik stripa u Sarajevu: Dolaze najbolji strip umjetnici iz BiH, Hrvatske i Njemačke Martina Peters
Udruženje Drugi ugao, u saradnji sa Goethe Institutom u Sarajevu i Fondacijom CURE, organizira drugi po redu Stripiti fest, festival devete umjetnosti, koji će se održati u Sarajevu, u periodu od 29. do 31. maja.
Festival je nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica te očuvanja strip-umjetnosti u BiH. U okviru festivala bit će otvorena šesta izložba bh. strip autora i autorica te izložba radova o temi "Parodija", za koju je konkurs otvoren do 20. maja.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg Stripiti festa, prvog festivala stripa u BiH, strip entuzijasti iz udruženja Drugi ugao i ove godine će publici kroz tri festivalska dana predstaviti dostignuća u ovoj umjetnosti.

Na tri lokacije u Sarajevu održat će se izložbe i promocije koje će predstaviti presjek bh. strip stvaralaštva nastalog u periodu 2012.-2013. te radove njemačkih i hrvatskih strip umjetnica. Uz diskusije i prezentacije bh. i regionalnih izdanja, svaki ljubitelj stripova će moći naći nešto za sebe.

U Goethe Institutu u Sarajevu, 29. maja u 19 sati, gostovat će autorica stripova Martina Peters. Ona spada među najbolje crtačice manga stripova u Njemačkoj, a slavu je stekla objavljivanjem svojih priča u formi digitalnog stripa. Zajedno sa svojom kolegicom iz Splita Sonjom Gašperov razgovarat će o svojim iskustvima i predstaviti svoja izdanja. Tom prilikom bit će predstavljena i knjiga "Bilo jednom u 21. stoljeću...", koja objedinjuje radove mladih autora inspirisanih modernim bajkama, a koji su pristigli na konkurs Goethe Instituta.

U SARTR-u će se 30. maja u 18 sati održati šesta po redu godišnja izložba bh. strip autora i autorica. Izložba je ove godine, kao i prethodnih, okosnica rada članova udruženja Drugi ugao. Osim presjeka strip djelatnosti u protekloj godini, ovom prilikom će biti izloženi i strip radovi pristigli na konkurs o temi "Parodija".

Posljednjeg dana festivala, 31. maja u 18 sati, u Art kinu Kriterion, festival će, u saradnji sa Fondacijom CURE, ugostiti Sonju Gašperov, jednu od najboljih strip autorica iz Hrvatske. Njeni strip radovi uvršteni su i u antologiju "Ženski strip na Balkanu". Predstavit će svoje dvije knjige "Vučine", koje će svi zainteresirani moći prelistati i kupiti po povoljnim cijenama. Iste večeri u Kriterionu će se održati i Stripiti Party na kojem će nastupiti Audio inFunktion.

"Nažalost, iako je planirano da ovaj festival nastavi uzlaznom putanjom, slab odziv publike i sponzora doveo je do toga da će ovaj festival biti mnogo skromniji od prošlogodišnjeg. Neće biti nekih grandioznih promocija novih strip albuma kao prošle godine, budući da je u toku ovih dana vrlo malo urađeno po pitanju stripa. Mi ćemo predstaviti samo ono što je napravljeno", izjavio je za Klix.ba Filip Andronik iz udruženja Drugi ugao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: