{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravo ljudski film festival od 9. do 14. novembra u Sarajevu

F
8.11.2011. u 13:14
0
0
Pravo ljudski film festival od 9. do 14. novembra u Sarajevu
0
Pravo ljudski film festival od 9. do 14. novembra u Sarajevu
Pravo ljudski film festival će u šestom ovogodišnjem izdanju, koje će biti održano od 9. do 14. novembra u Sarajevu, ponuditi niz kratkih i dugometražnih dokumentarnih ostvarenja koja problematiziraju socioangažirane teme s fokusom na osnovna ljudska prava i njihova ugrožavanja širom svijeta.
Kroz sva ostvarenja ovogodišnjeg festivalskog programa provlačit će se kao centralno pitanje društvena odgovornost. Na repertoaru će se naći više od 60 filmova iz 28 zemalja, selektiranih u šest programa.

Kreativna direktorica Festivala Kumjana Novakova istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su svi filmovi selekcionirani u dvije glavne kategorije - glavni program i program za mlade "Zumiraj prava".

Navela je da će glavni program donijeti pet sekcija - Takmičarski program, Re:Versus s najboljim ostvarenjima sa svjetskih festivala, Kung Fu kratki filmovi, Arts&Docs s dokumentarnim ostvarenjima koja problematiziraju odnos umjetnika i društva, te Projekcija Švedske.

"Kada je riječ o Takmičarskom programu, trudili smo se biti što kompleksniji kako bi program bio ogledalo onoga što se dešava u Evropi i svijetu, a zastupljeni su i skupi i niskobudžetni filmovi. Skoro svaki film je lična, intimna ljudska priča koja daje snagu za djelovanje", kazala je Novakova.

Također je najavila da će Festival biti otvoren filmom koji se čuva kao iznenađenje za sve posjetioce, otkrivajući samo da je riječ o jakoj intimnoj priči iz regije, s potpisom mladog reditelja koji ima snagu otvoriti pitanja važna da se s njima suoče svi iz regije.

Koordinatorica programa "Zumiraj prava" Olja Latinović naglašava da će ovaj program u art kinu Kriterion tokom tri dana donijeti 20 filmskih projekcija i četiri radionice. U žiriju, koji će odabrati najbolje ostvarenje ovog festivalskog programa, bit će mladi iz Bugojna, Brčkog, Stoca, Banja Luke, Foče i Mrkonjić grada.

Da su se u kreiranju programa Festivala rukovodili promišljanjima o odgovornosti svih nas u današnjem svijetu podcrtala je izvršna direktorica Udruženja "Pravo Ljudski" Monja Šuta Hibert.

"Mi nemamo instant odgovore na pitanja šta znači biti društveno odgovoran, ali ovo je poziv svima da se uključe u Pravo ljudski platformu, da zaista promišljamo o dešavanjima u svijetu i našoj odgovornosti, te da možda i zajedno reagujemo", poručila je ona.

Program Festivala održavat će se u kinu Meeting point.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: