Kultura
9

Pravo ljudski film festival donosi 70 filmova iz društvene realnosti 20 zemalja

FENA
Završetkom programa za mlade "Zumiraj prava sutra u Sarajevu počinje osmi Pravo ljudski film festival, koji će prikazati 70 filmova u selekcijama Re:versus, Kung-fu kratki, Arts&Docs, Takmičarski Extra Muros, kao i u sklopu retrospektivnog programa posvećenog filmskim kolektivima.
Foto: Vanja Čerimagić
Foto: Vanja Čerimagić

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj su program i cilj festivala predstavili kreativna direktorica Kumjana Novakova, redatelj i tutor na Pravo ljudski školi kreativnog dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!" Srđan Keča i PR menadžer festivala Una Bejtović.

Bejtović je podsjetila da je "Mali svijet" koji je režirao Marcel Barrera jučer proglašen najboljim Zumiraj prava filmom za mlade, dok je Edna Karasalihović pobjednica konkursa "Imam priču" sa svojim fotoesejom "Bolnica na kraju grada".

Takmičarski program ovogodišnjeg Pravo ljudski film festivala predstavit će radove novih autora. Novakova je najavila filmove koji oslikavaju socijalnu i društvenu realnost u 20 zemalja svijeta, te posebno izdvojila retrospektivni program koji je posvećen filmskim kolektivima pod naslovom "Bilježimo ožiljke kao da je u filmu revolucija".

Glavni program festivala započet će filmom "Be Seeing You, Do skorog viđenja, nadam se, A Bientôt J'espere", koji pripada kategoriji retrospektivnog programa.

Novakova je predstavila i novi program koji je regionalnog karaktera, pod nazivom "To je naša budućnost", a koji će predstaviti rezultate dokumentarnih filmskih škola. Sarajevska publika će imati priliku vidjeti 12 kratkih dokumentarnih filmova nastalih u Prizrenu, Beogradu i Skoplju.

Bejtović je podsjetila da je Festival od jedne aktivističke akcije i nekoliko entuzijasta prerastao u manifestaciju koja postavlja pitanja iz domena ljudskih prava i socijalne pravde, kojima se društvo rijetko bavi.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Meeting Point, Sartru i Art kinu Kriterion je slobodan.