Kultura
0

Prateći sadržaji festivala MESS 2009

Sarajevo-x.com
Foto: arhiva
Foto: arhiva
Predstavljeni su članovi žirija 49. Internacionalnog teatarskog festivala MESS 2009, kao i brojni prateći sadržaji, poput radionica, okruglih stolova kritike, promocija modula memorije.

Članovi žirija 49. Internacionalnog teatarskog festivala MESS 2010 su: Gjergji Prevazi (Albanija), direktor Internacionalnog festivala moderno plesa “Dance meeting”, Damir Zlatar Frey (Hrvatska), reditelj, koreograf i dramski pisac, Kinga Keszethelyi (Mađarska), profesor dramaturgije na Akademiji drame i filma u Budimpešti, Elie Malka (Izrael), profesor dramaturgije i dramski pisac, Tatjana Šojić (BiH), glumica.

Radionice

  1. Internacionalni teatarski festival MESS će i ove godine organizovati umjetničke radionice za studente iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije. Festival MESS osim prikazivanja najboljih i najznačajnih teatarskih ostvarenja u regionu i svijetu već godinama posebnu pažnju posvećuje ovom obrazovnom segmentu organizujući dolazak eksperata iz umjetnosti teatra koji mladim studentima u regionu na direktan i efektan način prenose svoje dragocjeno znanje i iskustvo.

Umjetničke radionice:

  1. “Pentjak-Silat” (Charles E. Renoult-a iz Nizozemske)
  2. “Kompozicija predstave: Ponavljanje, trajanje i razvoj” (John Freeman-a iz Velike Britanije)
  3. “Osnove NO Teatra” (Masato Matsuure iz Francuske).

Okrugli stolovi kritike

Tokom trajanja 49. Festivala MESS u salonu "Sana", hotela "Bosnia" svakodnevno će se održavati "okrugli stolovi kritike" na kojima će učestvovati teatrolozi i kritičari iz BiH, regiona i Evrope. Okrugli stolovi kritike će počinjati svaki dan, tačno u podne, a moderator će i ove godine biti gospodin Bojan Munjin.

Promocije

U sklopu popratnih programa ovogodišnjeg Festivala održat će se i dvije promocije;

  1. Digitalizirana verziija svih izdanja časopisa "Pozorište“ 1953g – 1990g. ( Media Centar)
  2. Knjiga "Estetika performativne umjetnosti", autorice Erika Fischer – Lichte, u prijevodu Sulejmana Boste. Promotori ove knjige biće; Muhamed Dželilović, Dino Mustafić i Sulejman Bosto.

Modul memorije

Modul memorije je kulturološki projekat koji je direkcija festivala MESS pokrenula 1996. godine sa ciljem da animira javnu debatu o sljedećim pitanjima?

Kako je moguće da se današnje vrijeme, u ujedinjenoj Evropi donosi genocid, razaranje gradova, kulturnog i religioznog nasljeđa?

Kako je moguće da smo istovremeno svjedoci izuzetnog tehnološkog razvoja i destrukcije koju progres stvara?

Kako se odbraniti od toga?

Kakav je efekat svega toga na umjetnost?

Osnovni cilj ovog kulturološkog projekta je očuvati sjećanje na nedavnu, tragičnu prošlost BiH, ali i prepoznavanje kulturoloških i umjetničkih vrijednosti koje su nastale u tom periodu. Projekat se bavi umjetnicima koji u svom radu sintetiziraju etiku i estetiku.

Festival MESS, kao institucija čije djelovanje jednim dijelom profilirano upravo u danima opsade Sarajeva ovim projektom, s jedne strane, podsjeća na vrijeme u kojem je umjetnost za građane i građanke Sarajeva bila i motiv i način egzistencijalnog opstanka, a s druge nastoji da održi neke od vrijednosti koje je umjetnost pokazala u ovim teškim vremenima.

Projekat Modul Memorije je, najjednostavnije rečeno, kulturološki projekat čiji je fokus usmjeren ka umjetnosti koja nastaje u ratu i u vremenima velikih moralnih kušnji. Ova vrsta projekata ima poseban značaj danas – u vrijeme kada se tragično stradanje građana BiH, genocid i agresija na našu zemlju nastoje izbrisati iz kolektivne memorije. Na taj način ne samo da bi bila učinjena nepravda svim građanima BiH, već bi se otvorio i prostor za nove manipulacije. Okrenuti budućnosti i ne zanemarajući prošlost smatramo da je očuvanje pozitivnih vrijednosti spomenutog perioda veoma važno za kreiranje pozitivnog kulturološkog identiteta naše zemlje.

U okviru programa Modula Memorije ove godine će biti izvedena predstava “Ova zemlja u kojoj utjehe nema”. Autor teksta je Mile Stojić, a ko-autori su Hasija Borić i Rea Jugo.