Teatar psihijatar
36

Praizvedbom "Čelične lady" Hadžija Hadžibajramović proslavila 50 godina na sceni

Piše: R. D.
Mostarski teatar mladih eMTeeM večeras je zbog dva vrijedna povoda uprizorio praizvedbu "Čelične lady". Na Svjetski dan teatra, 50 godina umjetničkog rada proslavila je Hadžija Hadžibajramović, doajenka mostarskog glumišta i direktorica Narodnog pozorišta Mostar u najtežim ratnim danima.

Na eMTeeM-ovoj Memorijalnoj sceni 2532 izveden je tekst Ljubice Ostojić u režiji Seada Đulića, monodrama koja kao da je pisana ovim povodom i za ovu glumicu.

Hadžija Hadžibajramović svoju karijeru počinje u Pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Nakon nagrada na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine dolazi u Narodno pozorište u Mostaru. Pored Mostara igrala je u Splitu, Zenici, talijanskim teatrima, te višestruko nagrađivana za svoj rad.

Mostarci je najviše pamte zbog njene uloge u najtežim ratnim godinama kad obnavlja i umjetnički, ali i tehnički Narodno pozorište Mostar. Iz te kuće otišla je i u penziju.

"Ne boli me ništa, nemam nikakve terapije, jedino mi je teatar psihijatar", kazala je veselo slavljenica poslije predstava za naš portal.

I pored svih nagrada, nastupa na televiziji i filmu, nismo mogli, a da je ne prisjetimo njenog možda i najvećeg djela, obnove Narodnog pozorišta Mostar u ratnim danima.

"Iako to ne volim govoriti na taj način, ali na uslovno rečeno "ovoj" strani, od teatarskih ljudi bili smo samo Sead Đulić i ja, mi smo krenuli u obnovu pozorišta, za to sam pristala da s njim obilježim ovu za mene važnu i veliku obljetnicu“, kazala nam je u jednom dahu.

U ratnim godinama, tačnije jesen 1993. godine osnovala je teatarsku školu "Bosna teatar", a kako nije bilo aktivnosti u Narodnom pozorištu, prevela je svoju djecu, kako nam reče, u tu zgradu, da ne ostaje prazna. Uz pomoć prijatelja i kolega iz Sarajeva, napore zaljubljenika u kulturu iz Mostara, stasalo je pozorište.

"Bilo je teško, ali bilo je i divno, posebno kad se sjećam iz ove perspektive. Vrlo rado igram i danas kad me zovu, ali to nije baš često", kazala nam je sjetno na kraju.