Spoj sevdaha i moderne muzike
110

Praizvedba domaće opere "Alma" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Scena iz opere
Bosanskohercegovačka opera "Alma", kompzitora i libretiste Jasmina Osmanagića, spremna je za svoju praizvedbu koja će biti upriličena u petak na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izuzetno veliki interes medija vladao je za konferenciju za novinare na kojoj je danas predstavljen projekt koji u cjelini ima bosanskohercegovački pečat. "Alma" je tek četvrta opera u povijesti Bosne i Hercegovine koju će na scenu Narodnog pozorišta postaviti reditelj Ferid Karajica. Operu odlikuje moderni muzički izraz sa elementima izvorne bosanske sevdalinke.

Direktor Kuće na Obali i dirigent "Alme" Dario Vučić istaknuo je da opere zbog svoje složenosti nisu tako česte. "Postavljanje domaćeg teksta na scenu je bogatstvo koje ostaje za cijeli život u našoj kulturnoj riznici", kazao je on.

Direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Amila Bakšić kazala je da se radi o veoma zahtjevnom projektu koji donosi toplu i interesantnu priču čija radnja je smještena u staroj jezgri Sarajeva.

"To je sarajevska opera modernog muzičkog izraza, ali sa elementima narodne, izvorne bosanske sevdalinke i to je ono što joj daje pečat bosanskohercegovačke opere", naglasila je Bakšić.

Kompozitor i libretista Jasmin Osmanagić otkrio je da se radnja dešava u ulici Kazandžiluk.

"Moja ideja je bila osvježiti stare zanate i prebaciti taj ritmički dio u muzičku izvedbu. To je veliki projekt koji radim neke četiri godine. Do prije nekoliko sedmica sam dorađivao svaku notu. S obzirom na današnji sistem života i današnji neodgoj i nekulturu, ovakav projekt je itekako potreban. Ovo nije samo moja, već i opera Narodnog pozorišta i opera ovog grada i države, ponosan sam što sam napravio ovakvo djelo. Stoga, očekujem veliki uspjeh", naglasio je Osmanagić.

Za reditelja Ferida Karajicu raditi praizvedbu je veliko zadovoljstvo i obaveza. Prema njegovim riječima, to se ne dešava često ni u mnogo razvijenijim muzičkim sredinama i kulturama sa većom finansijskom moći.

Naslovna uloga u praizvedbi povjerena je Aidi Čorbadžić koja je kazala da je Alma neshvaćena djevojka i umjetnica.

"Mislim da se svi u jednom trenutku osjećamo neshvaćeno, ali bitno je da se pronađemo i vjerujemo u svoj san. Alma je vjerovala, tako da je kraj opere sretan", otkrila je Čorbadžić.

Publika će u petak na sceni Narodnog pozorišta u ulozi Alminog oca Alibega vidjeti baritona iz Beograda Marka Kalajanovića. "Zahvalan sam Narodnom pozorištu što me je pozvalo da budem dio nacionalnog projekta koji je značajan za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Bilo je uzbudljivo pripremati ovu operu i mislim da će se gledateljima dopasti i da će svi uživati", istaknuo je Kalajanović. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Opere i Baleta Narodnog pozorišta te orkestar Sarajevske filharmonije.

Prva reprizna izvedba je u subotu, 10. novembra.