Kultura
198

Pozorište u Bugojnu postoji već više od 50 godina: Publika i danas ispunjava dvorane

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Teatar FEDRA Bugojno postoji od 1963. godine i za vrijeme svoga postojanja oduvijek je bio trend i "furka" mladih u ovom gradu koji su pokazivali svoje interesovanje za pozorište. Situacija je slična i više od 50 godina poslije. Mladi žele glumiti, a posjetioci pune pozorišne dvorane.

U FEDRA-u je prije 20 godina stigao i sadašnji sekretar Teatra FEDRA Amel Ugarak. Interesovanje za glumu pokazao je još kao sedamnaestogodišnjak, a 20 godina poslije, osim što glumi, i osmišlja predstave koje će predstaviti svojim sugrađanima.

Prvu poslijeratnu predstavu u Bugojnu odigrali su 1996. godine kada je bilo tek 20-ak starih i novih zaljubljenika u pozorište. Bugojno kao grad koji ima pozorišnu tradiciju kao amatersko pozorište, poslijeratno otvorenje je doživjelo predstavom "Rasemin sevdah" u režiji Hikmete Kifić.

"Kasnije smo formirali i dječiju omladinsku scenu i od 2000. godine u gradu se stvorila 'furka' da se mora biti dio bilo kojeg glumačkog ansambla FEDRA-e i to se zaista smatralo kao stvar prestiža. Imali smo problema djer smo imali dosta djece u ansamblu i nismo ih mogli sve angažovati u predstave, ali eto radili smo i radimo", kazao je Ugarak u razgovoru za Klix.ba.

FEDRA danas ima tri glumačka ansambla. Ansambl "Djeca za djecu" ima blizu 70 članova i prošle godine je imao dvije premijere, omladinska scena danas ima 40-ak članova i prošlu godinu je zaključila sa dvije premijere dok odrasla scena ima 30 članova i aktivno djeluje.

"Mi imamo taj kontinuitet gdje svake godine imamo minimalno tri premijere. Prošle godine ih je bilo pet, prije dvije godine šest, ali i pored toga imamo predstave koje se traže kod gledalaca pa ih više puta izvodimo. Repertoar je šaren jer u principu nemamo jedinstvenu rediteljsku palicu da to liči jedno na drugo. Mi koji režiramo unutar FEDRA-e imamo svoja viđenja pozorišta i pravimo različite predstave", dodao je Ugarak.

Posjećenost predstava za grad koji ima ukupno 35.000 stanovnika, prema Ugarkovim riječima, je zadovoljavajuća. Na premijerama velika sala od blizu 500 mjesta bude ispunjena, dok su u zimskom periodu sjedišta na maloj sceni uvijek popunjena na skoro svim predstavama.

Finansiranje za kulturne institucije, kao i svugdje u BiH, nije zadovoljavajuće. Međutim, podrška stiže od Općine Bugojno od koje dobijaju 12.000 KM godišnje, ali i od JU Kulturno-sportski centar, od koje na raspolaganju imaju sale i tehničku opremu koju koriste bez naknade, što donekle pokrije veliki dio troškova.

Na pitanje da li je nakon rata bilo teško vratiti pozorišnu scenu i sve ono što se godinama gradilo od 1963. godine, Ugarak je kazao da je zajednički cilj okupljenih ljudi olakšao realizaciju.

"Naš cilj je bio da vratimo festivale koji su bili u Bugojnu, misleći na Krovni festival amaterskih pozorišta i Festival lutkara. Kulturno-sportski centar je 2006. godine vratio Festival amaterskih pozorišta, a prije pet ili šest godina vratili smo i lutkare zahvaljujući kolegama iz BiH i regiona. Danas je to takav festival gdje jedne godine imamo naše lutkare iz BiH, a druge godine lutkare sa prostora bivše Jugoslavije gdje se odigra 20-ak predstava. Nakon svega toga stvorili smo i potrebu da u zimskom periodu napravimo i treći Teatarski internacionalni festival Bugojno (TIFBU) i njegova realizacija je u toku. Na tom festivalu nemamo žirija, publika ocjenjuje predstave i tim festivalom smo pokrili period od novembra do kraja januara, gdje svake sedmice imamo po jednu predstavu na našoj maloj sceni", dodao je Ugarak.

Naš sagovornik smatra da je realizacija ovih projekata u maloj sredini kao što je Bugojno veliki uspjeh te je za kraj dodao da će i u narednim godinama težiti ostvarenju svoga cilja da FEDRA opstane u Bugojnu. U planu su nove premijere, gostovanja po BiH i regionu uz nadu da će krovne institucije prepoznati njihov trud i da će umjesto "mrvica" od većih bh. gradova, dobiti veći dio "kolača".