Kultura za sve
3

Pozorište mladih Sarajevo uskoro će biti prilagođeno osobama sa poteškoćama u razvoju

Klix.ba
Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na projektu "Kultura pripada i meni" između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Udruženja Život sa Downsy sindromom FBiH i Pozorišta mladih Sarajevo u martu ove godine, radovi na drugoj fazi implementacije projekta počeli su u zgradi pozorišta 2. jula ove godine.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić posjetio je Pozorište mladih Sarajevo 17. jula, a sa radovima su ga upoznali direktorica Lejla Panjeta, predsjednica Udruženja Sevdija Kujović i tehnički rukovodilac Ismir Fazlić, pedsjednik Radne grupe za impementaciju projekta.

U prvoj fazi rada na projektu Radne grupe za implementaciju projekta i vizuelni idnetitet u Pozorištu mladih su u saradnji sa udruženjem izradile mapiranje i analizu prilagođavanja Pozorišta mladih svim kategorijama osoba sa posebnim potrebama te djeci sa poteškoćama u razvoju. Rekonstrukcija i građevinski radovi na adaptaciji zgrade, kabina, toaleta i prilaza pozorištu počeli su prije sedam dana, a krajem sedmice se očekuje rekonstrukcija Velike sale i pozorišnih fotelja. Velika sala bi trebala biti u upotrebi početkom auugsta.

"Prilagođavanje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizuelno-komunikacijskom, audio-informativnom i infrastrukturalnom pogledu u sklopu ovog projekta od iznimnog je značaja za kulturu općenito. Zahvaljujem se ministru Kuriću na uloženim naporima i inicijativi za realizaciju ovog projekta. U Pozorištu mladih radi se i tokom godišnjih odmora kako bi Velika sala bila spremna za početak nove sezone te kako bi dočekali novu publiku za čije potrebe će pozorište biti prilagođeno. Kultura ne treba da poznaje granice ili ograničenja, a mi se trudimo da ih u potpunosti izbrišemo u estetskom diskusu kao i infrastrukturnom pogledu", istakla je Panjeta.

Ministar Kurić je istakao da kulturni radnici trebaju zajednički raditi na uklanjanju svih prepreka koje mogu sprečavati naše sugrađane da ravnopravno s ostalima koriste kulturne i sportske sadržaje.

"Iznimno mi je drago da pozorišna djelatnost ide u ovom smjeru i nadam se da će inkluzivni projekt 'Kultura pripada i meni' scensku umjetnost osloboditi prepreka i da će svi moći da uživaju u njoj bez ograničenja", naglasio je ministar Kurić.