Kultura
12

Pozorište mladih Sarajevo premijerno je izvelo dječiju predstavu Tata Lav i njegova sretna djeca

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Pozorište mladih Sarajevo premijerno je izvelo dječiju predstavu Tata Lav i njegova sretna djeca poznatog njemačkog autora Janoscha, u režiji Belme Lizde Kurt.

Janoscheva priča je zapravo oštra kritika modernog, ekstremno ubrzanog načina života, prilagođena djeci. U Janoschevom "otkačenom" i "izvrnutom" svijetu Tata je taj koji ostaje kući sa sedmero lavića, dok Mama radi "ozbiljan" posao u uredu i zarađuje novac.

Tatin glavni zadatak je kako da usreći djecu, a to postiže kroz igru koja se razvija do krajnjih granica mašte: lavići lete u svemir, plove od Atlantskog, preko Tihog do Indijskog okeana, švercaju se u tramvaju, "džepare na pijaci", drže buntovne, feministički obojene govore itd.

Lavići su raspjevana i razigrana družina koja je, kao što i Janosch kaže, "skroz hepi", kakav i sam život treba da bude.

Janoscheva knjiga ima i podnaslov "mali odgojni priručnik", tako i ova predstava ispunjava glavni cilj Pozorišta mladih: da se kroz igru educira.

Kroz igru se spoznaju zakoni i pravila, bez prethodnog nametanja, što je osnovna roditeljska greška, tako da je ova predstava namijenjena i roditeljima koji u svom odgojnom pristupu moraju razbiti osnovne predrasude. Djeca spoznaju svijet kroz igru, a ne pravila.

U predstavi Igraju Edin Avdagić, Sanin Milavić, Mirza Dervišić, Elmir Krivalić dok su Lavići - učenici Međunarodne francuske škole CIFS Sarajevo: Uma Atifa Maira Kurt, Tina Perović, Una Uzeirbegović, Zaria Ivković, Kasia Irene Anka Fitzgerald, Laylah Luna Šabanac, Nur Zec Filipović, Arman Lunel i Samah Alisah

Autor scenografije i kostima je Adisa Vatreš Selimović, dok je dramatizaciju uradio Segor Hadžagić.