Za najmlađe
2

Pozorište mladih Sarajevo predstavilo prvo izdanje slikovnice "Čarobna lampa"

Klix.ba
Projekt edicije ilustriranih knjiga za djecu po motivima najuspješnijih dječijih predstava Pozorišta Mladih Sarajevo, u saradnji sa izdavačima i distributerima Grafikom Šaran i Tropikom predstavlja prvo izdanje slikovnice "Čarobna lampa", po motivima predstave reditelja Čengiz Ozeka.

"Nakon izdanja slikovnice 'Mali princ', 'Čarobnu lampu' možete naći na svim prodajnim mjestima od 9. jula", saopćili su iz Pozorišta mladih Sarajevo.

Adaptaciju teksta i priče na bosanskom jeziku radila je Ivana Golijanin, dok su za ilustracije i fotografije bili zaduženi Furkan Hizir i Ado Šahbaz.

"Ovaj izvođačko-izdavački edukativni projekt Pozorišta mladih Sarajevo, kao edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika, jeste domaći proizvod nastao entuzijazmom mladih autora, reditelja i ilustratora, kojim želimo djeci približiti izvođačke umjetnosti i dramsku književnu vrstu. Izuzetno smo ponosni na ovu ediciju, s obzirom na to da se radi o izrazito bogato ilustriranim izdanjima rađenim po motivima predstava i klasičnim djelima koja spadaju u lektire i internacionalno popularne bajke. U savremenom digitalnom crtežu i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ove knjige nude i kratke enciklopedijsko-leksikonske tekstove o pozorištu i književnosti, prilagođene za najmlađi uzrast i školsku djecu. Ovaj domaći edukativno-umjetnički projekt spaja pozorište, likovnu umjetnost i književnost za najmlađi uzrast čitalaca i gledatelja. Monografsko-arhivska vrijednost ilustrovanih knjiga je također od velikog značaja za pozorišnu djelatnost i kulturu uopćte", rekla je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.