Međuljudski odnosi
7

Pozorište mladih Sarajevo počelo raditi na predstavi "Ime", premijera krajem novembra

Klix.ba
Pozorište mladih Sarajevo počelo je raditi na novoj predstavi "Ime", čiju režiju potpisuje Admir Glamočak.

Adaptaciju teksta komedije francuskih autora Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea radio je Almir Imširević, a scenografiju i kostimografiju radit će Lejla Hodžić.

Priča je to o porodičnoj večeri na kojoj se raspravlja o budućem imenu najmlađeg člana porodice. Skandalozne sugestije imena pokazuju prava lica međuljudskih odnosa koji su refleksija društva i političkih okolnosti prošlosti i svakodnevnice.

Ova komedija govori o našem učahurenom malom svijetu i odnosu prema drugim istim takvim svjetovima koji nas okružuju. Iako nosi ozbiljnu i aktuelnu društvenu poruku, kroz komične situacije predstava će pratiti repertoarsku politiku zabave Pozorišta mladih Sarajevo.

"Repertoar Pozorišta mladih Sarajevo je nediskriminirajući, liberalno, internacionalno i regionalno autorski orijentiran prema zabavi i pouci, tj. žanrovski usmjeren na popularne komedije i popularne internacionalne i regionalne klasične i folklorne naracije koje svim generacijama i svuda u svijetu poručuju da dobro pobjeđuje zlo, da se možemo promijeniti, da vrijedi sanjati i smijati se sopstvenim greškama i da trebamo čuvati naše unutarnje dijete. Očekujem da će naši izvrsni umjetnici koji rade na predstavi 'Ime' našoj publici pružiti ovo estetsko iskustvo zabave i edukacije", rekla je teatrologinja i rediteljica Lejla Panjeta.

U predstavi igraju: Tatjana Šojić, Damir Kustura, Sanin Milavić, Mirza Dervišić i Ajla Cabrera.

Premijera predstave planirana je krajem novembra na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.