U Narodnom pozorištu Sarajevo
0

Pozorište Istanbul sa predstavom "Zašto se ubio Benerci"

Sarajevo-x.com
Danas je u 11 sati u prostorijama Narodnog pozorišta Sarajevo održana press konferencija na kojoj su predstavljeni članovi Državnog pozorišta Istanbul, koji će u nedjelju u 20 sati u Narodnom pozorištu odigrati predstavu "Zašto se ubio Benerci".

Press konferenciji su ispred Državnog pozorišta Istanbul prisustvovali Celal Kadri Kinoglu, Tansel Öngel, Kürşat Alniaçik, Hülya Kalebayir i Yurdaer Okur. Najprije su izrazili veliku zahvalnost na pozivu za učešće u Festivalu Sarajevska zima, a potom su predstavili rad Državnog pozorišta Istanbul.

Yurdaer Okur objasnio je da je predstava "Zašto se ubio Benerci" nastala prema dugoj poemi Nazima Hikmeta, jednog od najpoznatijih turskih pjesnika, opisuje događaje u vrijeme kada je Indija bila kolonija Velike Britanije i protuimperijalističke je tematike. Predstavu je režirao Mehmet Ulusoy, a Okur je naglasio i to da se ona izvodi već punih dvanaest godina, izvedena je preko tri stotine puta, a zabilježila je i značajna gostovanja u Parizu, Rusiji i sada u Sarajevu. Također, predstava je višestruko nagrađivana, a izdvajaju se, između ostalog, nagrade za najbolju režiju, produkciju, osvjetljenje i dekoraciju.

Ibrahim Spahić odao je gostima iz Turske priznanje na tome što se predstava tako uspješno igra već više od deceniju, što je u današnje vrijeme, kako kaže, rijetkost.

Predstavnica Narodnog pozorišta Sarajeva izrazila je nadu da će se ovim gostovanjem Državnog pozorišta Istanbul u Bosni i Hercegovini unaprijediti veza između turske i bosanskohercegovačke pozorišne scene, te da će ovo novostečeno prijateljstvo biti pokretač za mnoga buduća gostovanja predstava iz Narodnog pozorišta Sarajevo, ali i drugih pozorišta iz BiH, u Državnom pozorištu Istanbul, ali i cijeloj Turskoj.

Ove godine obilježava se 62. godišnjica postojanja Državnog pozorišta Istanbul.

Karte za predstavu "Zašto se ubio Benerci", koja će biti izvedena 18.3. sa početkom u 20 sati se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.