Premijerno izvođenje
143

Pozorišno uobličenje romana "Vrli novi svijet" oduševilo sarajevsku publiku

Piše: M. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sinoć je u sarajevskom Pozorištu mladih premijerno izvedena predstava "Vrli novi svijet" jednog od najznačajnijih engleskih romanopisaca, novelista i filozofa iz prve polovine 20. stoljeća Aldousa Huxleyja. Predstavu je za sarajevsku publiku režirao Dino Mustafić.

"Brave New World" originalni je naziv naučnofantastičkog romana Aldousa Huxleya čije se prvo izdanje našlo na policama engleskih knjižara davne 1932. godine. Radnja ovog istaknutog djela zasniva se na proricanju daleke budućnosti u kojoj autor percipira Zemlju kao mjesto preplitanja utopije i distopije, a takvo stanje prouzrokovano je vještačkim evoluiranjem čovjeka i urnebesnim tehnološkim napretkom. London u 26. stoljeću hronotopski je obrazac u koji je Huxley smjestio radnju i likove, a samo sižejno uobličenje romana nastalo je kao "krik" na sva globalna društvena zbivanja iz prve polovine 20. stoljeća koja su obilježila i dva svjetska rata.

Pozorišno uprizorenje legendarnog romana Aldousa Huxleya nastoji svakog od gledalaca potaknuti na razmišljanje o budućnosti Zemlje i mjestu čovjeka u vremenu koje tek dolazi. Posebna je pažnja posvećena potrazi za odgovorom šta je to zapravo što nas uopće čini čovjekom i da li se to izgubilo ili će se izgubiti u periodu pred nama. Kako je prethodno bilo i najavljeno iz Pozorišta mladih, ova predstava namijenjena je omladini i odrasloj publici kojoj je nakon večerašnje premijere ponuđeno da dobro razmisli o prednostima i manama upotrebe savremene tehnologije koja nam je cijeli svijet učinila malim mjestom, ali isto tako je ljude udaljila jedne od drugih. Također, u pojedinim dijelovima večerašnje predstave, osim naglašavanja mana potrošačkog društva, jasno su se mogli uočiti i obrisi kritike politike i ideologije koje uvijek nastoje kreirati lidera koji teži posjedovanju što veće moći.

"Ono što smo željeli ovom predstavom, mislim da smo premijernom izvedbom pred sarajevskom publikom to i dobili. Bio je veliki izazov igrati ovako veliku i veličanstvenu literaturu, roman koji je obilježio 20. stoljeće 'Vrli novi svijet'. Ovom predstavom primarno smo nastojali istaći mane tehnološkog napretka koji se sve više koristi u ideološke i represivne svrhe, a s umjetničkog aspekta pokušali smo napraviti kolektivnu igru, ansambl predstavu kroz koju će različite generacije glumaca uspjeti da sve misaone i emotivne tokove romana prenesu publici igranjem na sceni", izjavio je režiser predstave Dino Mustafić za Klix.ba nakon odigrane premijere.

U predstavi "Vrli novi svijet" igraju: Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović i Alma Merunka.

Dramatizaciju i dramaturgiju predstave radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Suejmanpašić, dok je za kostimografiju zadužena Amra Džinalija. Kompozitor je Nenad Kovačević, dizajner M. Furkan Hizir, animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, a fotografiju je radio Adnan Šahbaz.