Sarajevo
38

Pozorišni dokumentarac "Muškarčine" Bitef Teatra na sceni Kamernog teatra 55

Klix.ba
Pozorišni dokumentarac "Muškarčine" Bitef Teatra na sceni Kamernog teatra 55 Pozorišni dokumentarac o muškosti ovdje i danas "Muškarčine", koji je nakon premijere 2012. godine na redovnom repertoaru jednog od najznačajnijih teatara u Srbiji Bitef Teatra, bit će izveden 11. maja na sceni Kamernog teatra 55.

Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuju Milena Bogavac i Vojislav Arsić, a tekst predstave nastao je kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova koautorskog i izvođačkog tima, dramatizacijom teza iz knjige "Biti muško" Stiva Bidalfa, citiranjem teoretičara muškog pokreta, te od fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije.

U predstavi su korišteni statistički podaci dobijeni u istraživanju "Mladići i maskulinitet" sprovedenom u okviru projekta "Budi muško".

Osnovna tema komada je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

"Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst", navodi se u saopćenju Kamernog teatra 55.

Koautori i izvođači su Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić. Koreografiju i scenski pokret radila je Ljiljana Tasić.