Kultura
0

Pozorišne igre u Jajcu imaju budućnost

FENA
U okviru pratećeg programa Pozorišnih igara u Jajcu danas je upriličen razgovor koji je za temu imao prošlost, sadašnjost i budućnost Igara. Zaključeno je da ovaj festival ima budućnost.

O prošlosti se uglavnom lamentiralo, o nekim boljim vremenima u kojima se nije trebalo izboriti za finansiranje, kada su na okruglim stolovima učestvovala teatrološka imena iz regiona, vremenima kada su pozorišni radnici iz BiH gledali i uživali u predstavama svojih kolega.

Sadašnjost je najviše tretirana kroz medijske istupe Sulejmana Kupusovića čija predstava "Legenda o Ali-paši" nije uvrštena u konkurenciju, jer od ove godine je uvedena funkcija selektora koju je autonomno obavio Marko Kovačević.

Kada je riječ o sadašnjosti postavilo se i pitanje čiji je ovo festival, Bosne i Hercegovine ili Federacije? Zašto i resorno ministarstvo RS-a ne sudjeluje u finansiranju Igara i gdje su teatrolozi iz Republike Srpske na ovoj smotri. Postavljeno je i pitanje gdje su ministri Federacije, kantona i gdje su danas na okruglom stolu direktori pozorišta iz BiH? Prisutan je bio samo direktor Narodnog pozorišta iz Sarajeva Gradimir Gojer koji je i postavio ovo pitanje.

Međutim, kada je riječ o budućnosti govoreno je o profesionalizaciji Igara, o uvođenju visokih kriterija za predstave koje učestvuju, o potrebi da Festival bude otvoren za sve poetike, da na okruglim stolovima učesnici ne mogu pričati sami sebi o predstavama, o tome da su mladi teatrolozi , reditelji budućnost Festivala, ali ih zbog finansijske sitaucije nema na Festivalu.

Zaključeno je da ovaj festival ima budućnost. A, i bilo bi šteta da je nema, jer ipak je riječ o najstarijem festivalu pozorišta u BiH.