Kultura
279

Poznati interpretator duhovne muzike Sami Ozer na koncertu "Bajram dođe, mirišu avlije"

FENA
Tradicionalnim koncertom "Bajram dođe, mirišu avlije" i ove će godine u dvorani "Mirza Delibašić" Kulturno-sportskog centra Skenderija u Sarajevu 17. jula biti obilježen prvi dan Ramazanskog bajrama.

Organizator koncerta je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u saradnji s KSC Skenderija.

Cilj je afirmirati pozitivne vrijednosti ovog muslimanskog praznika, poput međusobne solidarnosti i ljubavi, očuvanja rodbinske bliskosti, darivanja i podsticanja na razvijanje moralnih općeprihvaćenih društvenih vrijednosti.

Urednik programa koncerta Miralem Babajić ističe za Fenu da je koncert programski posvećem mladima, a bit će sastavljen od duhovne komponente - ilahija, te dijela programa sa sevdalinkama i pjesmama s lijepom tematikom.

"Ove godine zbog vremenske blizine obilježavanja godišnjice Srebrenice odlučili smo se da ova duhovna komponenta bude malo izraženija, te će za nijansu biti više ilahija i drugog sadržaja te vrste", kazao je.

Podvlači da će program realizirati 99 učesnika - solista, članova orkestra i hora. Riječ je o četiri hora - Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, "Šapat srca", "Hilal", "Derman", kao i Armin Hodžić bend i orkestar "Amadeus", koji će nastupiti pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića.

"Izuzetno smo ponosni što je poziv za učešće na koncertu prihvatio Sami Özer, jedan od najboljih turskih interpretatora duhovne muzike u svijetu, koji je u zadnjih trideset godina napravio izuzetan posao na promociji duhovne muzike u Turskoj i BiH. Njegove su ilahije i kaside prepjevane na mnogostruke načine", istaknuo je.

Nastupit će i Eldin Huseinbegović, hafiz Burhan Šaban, hafiz Sulejman Bugari, te Denial Ahmetović, Kenan Mačković, Latif Miočević, Ena Brdar, Selma Droce, Mensura Bajraktarević, Lejla Čaušević, Selma Popaja, Šejla Džakmić, Resul Alić, Mustafa Isaković, Šerif Delić i Miralem Babajić.

Glavni rukovodilac projekta Malik ef. Šljivo navodi da je ovo osma godina kako Islamska zajednica organizira ovaj koncert, a prvenstveni mu je cilj da se sugrađanima pruži prilika da prvi dan Bajrama provedu u lijepom ambijentu.

"Drugi razlog je što želimo ovim koncertom da pozornost ponovo vratimo na djecu šehida, te skrenemo pažnju i onima koji su dužni voditi računa o toj populaciji. Medžlis IZ Sarajevo svake godine izdvaja određena sredstva za stipendiranje djece šehida, djece bez roditelja i djece u stanju socijalne potrebe", podvukao je.

Cijena ulaznice za koncert iznosit će pet KM.