{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poznate gošće predstavljaju ženski strip u Sarajevu

S
19.4.2011. u 15:35
0
8
Poznate gošće predstavljaju ženski strip u Sarajevu
0
Poznate gošće predstavljaju ženski strip u Sarajevu
Udruženje "Drugi ugao" organizuje Dane stripa 2011. i dovodi najbolje strip autorice u goste kako bi predstavile ženski strip na Balkanu, predstavljaju 4. Izložbu bh. strip autora te najznačajnija strip izdanja bh. autora.
Udruženje “Drugi ugao” oformilo je tim nagrađivanih strip scenarista i crtača koji su prethodno bili okupljeni kao neformalna družba "Stripopeka inicijativa". Prerastanjem u zvanično udruženje organizuju Dane stripa kako bi svima objavili da bavljenje stripom u Bosni i Hercegovini više nije samo naš hobi, već i nešto na šta su vrlo ponosni.

U subotu, 23. aprila, u 16:00 sati, u prostorijama Centra za kulturu Sarajevo, ulica Jelića 1, svečano će biti otvorena manifestaciju Dani stripa 2011. i 4. Izložba bh. strip autora.

"Čast nam je ugostiti dvije autorice iz Hrvatske: Irenu Jukić-Pranjić, strip autoricu koja u Sarajevo dolazi predstaviti bestseller antologiju 'Ženski strip na Balkanu', te Helenu Klakočar-Vukšić čiji je strip 'Nemirno more' izdan u Srbiji, Sloveniji i Holandiji. Autorice će, osim promocija svojih izdanja održati i otvorenu tribinu na temu 'Ženski strip na Balkanu'. Tom prilikom će upoznati publiku sa pojmom 'ženskog stripa' i u kojoj je mjeri drugačiji od onog crtanog od strane muškaraca, te kroz otvoreni razgovor razmijeniti iskustva sa domaćim strip autorima i autoricama", navode organizatori.

Stripopeka je bila poznata po svojim izložbama bh. stripa i ovaj četvrti put u prostorijama Centra za kulturu Sarajevo, u periodu od 23. do 30. aprila predstavit će publici preko 150 strip radova radova domaćih autora pristiglih na otvoreni konkurs.

"Godine našeg rada na bh. stripu isplatile su se jer ovog puta imamo mnogo kvalitetnije i duže strip radove. Od radova već izgrađenih bh. autora, poput Ines Dedović, Milorada Vicanovića, Enisa Čišića, Esmira Prlje i Filipa Andronika, do onih čije vrijeme tek dolazi. U pričama od jedne ili čak deset stranica. Ako ste prošlih godina rezmišljali 'Nnah, koga još zanima strip?', ova izložba će vas uvjeriti da ne da ima autora koje zanima strip već da oni stvaraju itekako dobre stripove", obećanje je uoči Dana stripa u Sarajevu.

U sklopu promocija strip izdanja bh. autora bit će predstavljen drugi album apsolutnog hita "Amnezija", naslovljenog "Porijeklo", autora Filipa Andronika, strip serijal "Amnezija mali", koji rade Emir Pašanović i Esmir Prlja, strip albumi "Teatar noći" i "Priča o duhu" Maje Pavlovića i Amira Hadžića, knjiga "Obećano, učiti njemački kroz stripove", koja je nastala iz konkursa Goethe Instituta te strip bojanku "Ničiji mačak" Elvisa Dolića.

Dani stripa 2011. organizovani su uz svesrdnu pomoć Fondacije Cure, Udruženja Urban, Goethe Instituta i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Raspored dešavanja na Danima stripa 2011:

Petak, 22.4.2011. u 14:00 sati – XXIII Sajam knjige i učila, Irena Jukić - "Pranjić Ženski strip na Balkanu" (promocija antologije)

Subota, 23.4.2011. u 11:00 sati – XXIII Sajam knjige i učila, Filip Andronik, Emir Pašanović i Esmir Prlja - "Amnezija: Porijeklo", "Amnezija Mali" (promocija stripova)
16:00 sati – Centar za kulturu Sarajevo, 4. Izložba bh. strip autora (svečano otvaranje)
17:00 sati - Helena Klakočar Vukšić - "Nemirno more" (promocija stripa)
19:00 sati - Irena Jukić Pranjić i Helena Klakočar Vukšić - Otvorena tribina o ženskom stripu + animirani filmovi

Nedjelja, 24.4.2011. u 11:00 sati – Centar za kulturu Sarajevo, Goethe Institut & DAAD, "Versprochen/Obećano, učiti njemački jezik kroz stripove" (promocija knjige)
12:00 sati - strip radionica
13:30 sati - Elvis Dolić - "Ničiji mačak" (promocija bojanke)
14:00 sati - Majo Pavlović i Amir Hadžić - "Deadface" i "Teatar noći" (promocija stripova)
14:30 sati - Filip Andronik, Emir Pašanović, Esmir Prlja i Lamija Begagić - "Amnezija: Porijeklo", "Amnezija Mali" (promocija stripova)

Gošće manifestacije: Irena Jukić-Pranjić (Zagreb) i Helena Klakočar-Vukšić (Zagreb)

Sva dešavanja održavaju se na lokacijama XXIII Sajma knjiga i učila, Centar Skenderija, Sarajevo i Centra za kulturu Sarajevo, Jelića 1.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: