Kultura
0

Poznat raspored 8. Mostar Blues Festivala

Sarajevo-x.com
Mostar
Mostar
Nakon višemjesečnih priprema poznati su datumi održavanja i učesnici 8. Mostar Blues Festivala. Organizacioni tim je već nakon prošlogodišnjeg festivala započeo pregovore i pripreme za ovogodišnji, za koji smatramo da će programski biti do sada naj bolji.

Prva festivalska veče će se održati 16.07, kada će nakon ceremonije otvaranja nastupiti akustični blues duet Black & Blue, koji će se predstaviti izvođenjem blues standarda. Nakon toga publika će vidjeti nastup Deborah Coleman, vrhunske američke gitaristkinje, koja osim velikog broja albuma i učešća na najvećim svjetskim festivalima je i dobitnica nagrade Gibson Award.

Narednu večer, 17.07. posjetitelji će imati priliku vidjeti dokumentarni film The Kozmic Blues, koji govori o životu i radu legendarne Janis Joplin.

Sobzirom da veliki broj festivala ove godine obilježava 40 godina od smrti velike Janis, tako i Mostar Blues Festival ovu festivalsku noć posvećuje toj američkoj pjevačici. Zdenka Kovačiček sa svojim JJ Bandom, će također u potpunosti svoj koncert posvetiti djelu Janis Joplin, izvodeći pjesme iz mjuzikla Love, Janis.

Na otvaranju treće festivalske večeri nastupit će mostarska glupa Credo, koja će se predstaviti urbanim blues izrazom. Naredni band je Muddy Waters of Sarajevo, sarajevska grupa sastavljena od vrlo iskusnih muzičara, sa prepoznatljivim isticanjem usne harmonike u svojim aranžmanima.

Kao nosioci programa, posljednju festivalsku veče nastupit će kultni beogradski sastav Partibrejkers.

Sobzirom da se radi o grupi koja decenijama preferira izvrstan ritam i blues, logično je da i za ovaj koncert već vlada veliki interes.

Svi programi 8. Mostar Blues Festivala će se održati u prostoru Muzičkog Centra Pavarotti.